Tartalomjegyzék
A töltött padlizsán pontosan ugyanúgy számos módon elkészíthető, mint a cukkini vagy az egyszerű főző tök töltve. Számos módon variálható, fűszerezhető. Készülhet hús nélkül vagy darált hússal, rizzsel vagy akár kuszkusszal. De hús nélkül egyszerűen sajttal töltött padlizsán is készíthető. Kinek-kinek egyéni ízvilága szerint fűszerezve. Érdemes többfélével is próbálkozni a nyári, őszi padlizsán szezonban, mert mindegyik más és más végeredményt ad. A padlizsán pedig rendkívül egészséges, rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. A fűszerezésének köszönhetően igazán különleges ízhatások érhetők el, érdemes bátran fűszerezni.
Egyszerű töltött padlizsán recept
Hozzávalók:
- 4 db közepes padlizsán
- 50 dkg darált hús
- 2 dl paradicsomlé
- 2 nagyobb fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 30 dkg reszelt sajt
- 2 evőkanál olívaolaj
- őrölt bors – ízlés szerint
- só – ízlés szerint
- oregánó – ízlés szerint
Egyszerű töltött padlizsán elkészítése lépésről – lépésre:
- A padlizsánt alaposan meg kell mosni, majd szárazra törölni és a végeit levágni. Majd hosszában félbevágni a magjait és a rostokat el kell távolítani úgy, hogy kb. 1 cm vastag réteg maradjon a héjban.
- A padlizsán húsát apróra vagdossuk.
- A hagymákat is pucoljuk meg. A vöröshagymát vágjuk apró kockákra, a fokhagymát nyomjuk össze fokhagymanyomón.
- Az olajat hevítsük fel és a vöröshagymát pároljuk benne üvegesre, majd adjuk hozzá a fűszereket és végül a fokhagymát is. Pirítsuk együtt őket néhány percig.
- Majd adjuk hozzá a darált húst és a kockára vágott padlizsánt is, és azzal is pirítsuk 1-2 percig.
- Ezután öntsük bele a paradicsomlevet és fűszerezzük sóval, borssal, oregánóval ízlés szerint.
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
- A padlizsánhajókat töltsük meg a darált húsos keverékkel és szórjuk meg a tetejét a reszelt sajttal.
- Tegyük őket sütőpapírral borított tepsibe és 200 fokon kb. 20-25 percig süssük, ameddig szépen megpirul.
Érdemes kipróbálni! Jó étvágyat hozzá!
Miele Főzőiskola: Töltött padlizsán:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n
Vissza a kategória cikkeihez