Sült padlizsán   

A sült padlizsán a késő nyár, kora ősz egyik kihagyhatatlan finomsága. A padlizsán szezon nem tart túl sokáig, ezért ebben az időszakban érdemes minél többet beszerezni és feldolgozni, fogyasztani belőle. Annál is inkább, mivel a padlizsán rendkívül egészséges. Hiszen számos vitamint – és ásványi anyagot rostot tartalmaz, melyre a szervezetünknek szüksége van. Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Mivel pedig a kalória tartalma nem magas és nagy része víz, így fogyókúrás étrendek remek kiegészítője is lehet, de létezik padlizsán diéta is. Az ízét ugyan sokan nem szeretik, de a fűszerezése által remek különleges ízhatású ételek készíthetők.

Egyszerű sült padlizsán recept

Hozzávalók:

  • 1 db padlizsán
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só – ízlés szerint
  • rozmaring – ízlés szerint
  • frissen őrölt bors – ízlés szerint

A sült padlizsán elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A padlizsánt mossuk meg, a végeit vágjuk le karikázzuk fel és sózzuk meg. Vagy attól függően, hogy minek készítjük egészben is maradhat, akkor szurkáljuk meg villával és úgy sózzuk.
  2. Hagyjuk, hogy álljon kicsit így, csöpögjön ki a leve.
  3. Ezután, ha karikákra vágva sütjük, akkor a nedvességet itassuk fel róla és szórjuk meg kevés olajjal (kockára vágva ugyanígy járjunk el), ha egészben marad, akkor úgy ahogy van.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsire tegyük a szeleteket úgy, hogy ne érjenek össze.
  5. Fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, rozmaringgal, vagy akár chilivel is.
  6. Majd 200 fokra előmelegített sütőben süssük az egész padlizsánt nagyjából egy órán keresztül. Félidőnél megfordítva. Akkor jó, ha a villa könnyedén belemegy a húsába. A szeleteknek nincs szükségük ennyi időre. Azokat is meg kell forgatni.
  7. Ha elkészült akkor sózzuk, borsozzuk vagy fűszerezzük még ízlés szerint.
  8. Még melegen tálaljuk.

Érdemes többféle fűszerezéssel is próbálkozni, mert más és más ízhatást érhetünk el általuk. Ha csípősebben, pikánsabban szeretnénk fűszerezni, akkor kiegészíthetjük összezúzott fokhagymával, chilivel egyaránt. Ha pedig inkább zöldfűszeres ízhatást szeretnénk elérni, akkor a kakukkfüvet, rozmaringot használhatjuk szegfűborssal.

Sajtos sült padlizsán recept Borbás Marcsitól:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n

Vissza a kategória cikkeihez