Tartalomjegyzék
A sült padlizsán sajttal és paradicsommal egy rendkívül egyszerűen, gyorsan elkészíthető ízletes étel, Akár önmagban vagy sült-, grillezett-, natúr húsok, fasírtok, halak remek köreteként is kiváló választás. Mivel könnyen és gyorsan elkészíthető, hétköznapi vacsoraként is megállja a helyét. Ráadásul mivel alacsony a kalória tartalma, így akár fogyókúrás étrendek remek kiegészítője is lehet. Fűszerezésének és gazdagítási lehetőségeinek köszönhetően pedig számos variációban elkészíthető. Így meg sem tudjuk unni. Ami annál is jobb, mivel a padlizsán és a paradicsom is rendkívül egészséges, rendszeres fogyasztásukkal sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Mivel pedig a padlizsán szezon nem tart túl sokáig, ezért ebben az időszakban érdemes minél többet beszerezni és feldolgozni, fogyasztani belőle.
Egyszerű sült padlizsán sajttal recept
Hozzávalók:
- 2 db közepes méretű padlizsán
- 2 db nagyobb paradicsom
- olívaolaj
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 10 dkg reszelt sajt
- vaj vagy margarin a sütő kikenéséhez
- só – ízlés szerint
- frissen őrölt bors – ízlés szerint
- bazsalikom – ízlés szerint
- oregánó – ízlés szerint
A sütőben sült sajtos padlizsán elkészítési lépései:
- A padlizsánt mossuk meg, a végeit vágjuk le karikázzuk fel és sózzuk meg.
- Hagyjuk állni 10 percig.
- Addig a fokhagymát pucoljuk meg és fokhagymanyomón zúzzuk össze.
- Majd a paradicsomot is mossuk meg és kockázzuk fel.
- Tegyük egy tálba és fűszerezzük sóval, oregánóval, bazsalikommal, majd adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát is.
- Reszeljük le a sajtot. Érdemes vegyesen keverni füstölt sajttal, úgy igazán ízletes lesz a végeredmény.
- A sajt egyharmadát keverjük a fűszeres paradicsomhoz.
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- Majd egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
- A padlizsán szeleteket kenjük meg olajjal és oszlassuk el rajtuk a paradicsomos keveréket.
- Ezután tegyük az előmelegített sütőbe és légkeveréses fokozaton addig süssük, amíg a padlizsán megpuhul. (Kb. 30 perc)
- Majd szórjuk rá a maradék sajtot is és néhány percre – amíg a sajt ráolvad és aranysárga színt nem kap – tegyük vissza a sütőbe.
- Még melegen tálaljuk.
Remek körete húsféléknek, halaknak, sajtoknak, de önmagában is kiváló választás. Ha csípősebben, pikánsabban szeretnénk fűszerezni, akkor kiegészíthetjük chilivel is. Jó étvágyat hozzá!
Füstölt sajtos sült padlizsán:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n
Vissza a kategória cikkeihez