Sült padlizsán sajttal   

A sült padlizsán sajttal és paradicsommal egy rendkívül egyszerűen, gyorsan elkészíthető ízletes étel, Akár önmagban vagy sült-, grillezett-, natúr húsok, fasírtok, halak remek köreteként is kiváló választás. Mivel könnyen és gyorsan elkészíthető, hétköznapi vacsoraként is megállja a helyét. Ráadásul mivel alacsony a kalória tartalma, így akár fogyókúrás étrendek remek kiegészítője is lehet. Fűszerezésének és gazdagítási lehetőségeinek köszönhetően pedig számos variációban elkészíthető. Így meg sem tudjuk unni. Ami annál is jobb, mivel a padlizsán és a paradicsom is rendkívül egészséges, rendszeres fogyasztásukkal sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Mivel pedig a padlizsán szezon nem tart túl sokáig, ezért ebben az időszakban érdemes minél többet beszerezni és feldolgozni, fogyasztani belőle.

Egyszerű sült padlizsán sajttal recept

Hozzávalók:

  • 2 db közepes méretű padlizsán
  • 2 db nagyobb paradicsom
  • olívaolaj
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg reszelt sajt
  • vaj vagy margarin a sütő kikenéséhez
  • só – ízlés szerint
  • frissen őrölt bors – ízlés szerint
  • bazsalikom – ízlés szerint
  • oregánó – ízlés szerint

A sütőben sült sajtos padlizsán elkészítési lépései:

  1. A padlizsánt mossuk meg, a végeit vágjuk le karikázzuk fel és sózzuk meg.
  2. Hagyjuk állni 10 percig.
  3. Addig a fokhagymát pucoljuk meg és fokhagymanyomón zúzzuk össze.
  4. Majd a paradicsomot is mossuk meg és kockázzuk fel.
  5. Tegyük egy tálba és fűszerezzük sóval, oregánóval, bazsalikommal, majd adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát is.
  6. Reszeljük le a sajtot. Érdemes vegyesen keverni füstölt sajttal, úgy igazán ízletes lesz a végeredmény.
  7. A sajt egyharmadát keverjük a fűszeres paradicsomhoz.
  8. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  9. Majd egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
  10. A padlizsán szeleteket kenjük meg olajjal és oszlassuk el rajtuk a paradicsomos keveréket.
  11. Ezután tegyük az előmelegített sütőbe és légkeveréses fokozaton addig süssük, amíg a padlizsán megpuhul. (Kb. 30 perc)
  12. Majd szórjuk rá a maradék sajtot is és néhány percre – amíg a sajt ráolvad és aranysárga színt nem kap – tegyük vissza a sütőbe.
  13. Még melegen tálaljuk.

Remek körete húsféléknek, halaknak, sajtoknak, de önmagában is kiváló választás. Ha csípősebben, pikánsabban szeretnénk fűszerezni, akkor kiegészíthetjük chilivel is.  Jó étvágyat hozzá!

Füstölt sajtos sült padlizsán:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom