Sült padlizsán paradicsommal   

A sült padlizsán paradicsommal igazán zamatos, ízletes egytálétel, mely számos variációban és ízesítéssel elkészíthető. Akár önmagában egytálételként, akár húsfélékkel rétegezve kiváló. Ráadásul a paradicsom és a padlizsán is nagyon egészséges, fogyasztásuk jótékonyan hat a szervezetünkre. A padlizsán szezon nem tart túl sokáig, ezért ebben az időszakban érdemes minél többet beszerezni és feldolgozni, fogyasztani belőle. Hiszen számos vitamint – és ásványi anyagot rostot tartalmaz, melyre a szervezetünknek szüksége van. Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Ugyanez igaz a paradicsomra is, mely nemcsak nyers, de sült állapotában is jótékonyan hat. Mivel pedig a kalória tartalmuk sem magas és nagy részük víz, így fogyókúrás étrendek remek kiegészítői is lehetnek, de létezik padlizsán diéta is. Az ízét ugyan sokan nem szeretik, de a fűszerezése által remek különleges ízhatású ételek készíthetők.

Egyszerű sült padlizsán paradicsommal recept

Hozzávalók:

  • 4 db közepes méretű padlizsán
  • 3 db paradicsom
  • 4 dl tejszín
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg sajt
  • vaj vagy margarin a sütő kikenéséhez
  • só – ízlés szerint
  • frissen őrölt bors – ízlés szerint
  • bazsalikom – ízlés szerint
  • oregánó – ízlés szerint

A paradicsommal sült padlizsán elkészítési lépései:

  1. A padlizsánt mossuk meg, a végeit vágjuk le karikázzuk fel.
  2. Sózzuk be és hagyjuk állni 10-15 percig.
  3. Addig a paradicsomot is mossuk meg és szeleteljük fel.
  4. A fokhagymát pucoljuk meg és fokhagymanyomón zúzzuk össze.
  5. Majd egy sütőedényt kenjünk ki vajjal vagy margarinnal.
  6. Ezután egy réteg padlizsánt rakjunk le a tál aljára, szórjuk meg ízlés szerint fűszerekkel.
  7. A következő réteget paradicsomból rakjuk, szintén fűszerezzük.
  8. A tejszínt keverjük el a fokhagymával.
  9. Locsoljunk rá a tejszínből és szórjuk meg a reszelt sajttal, majd újra rétegezzük a padlizsánt és fűszerezzük, aztán paradicsom, ameddig el nem fogynak a hozzávalók.
  10. A tetejére locsoljuk a maradék tejszínt és a reszelt sajtot és 200 fokon nagyjából 35-40 perc alatt készre sütjük.
  11. Még melegen tálaljuk.

Remek körete húsféléknek, halaknak, sajtoknak, de önmagában is kiváló választás. Ha csípősebben, pikánsabban szeretnénk fűszerezni, akkor kiegészíthetjük chilivel is.  Jó étvágyat hozzá!

Mozzarellás sült padlizsán:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n

Vissza a kategória cikkeihez