Tartalomjegyzék
A sült padlizsán paradicsommal igazán zamatos, ízletes egytálétel, mely számos variációban és ízesítéssel elkészíthető. Akár önmagában egytálételként, akár húsfélékkel rétegezve kiváló. Ráadásul a paradicsom és a padlizsán is nagyon egészséges, fogyasztásuk jótékonyan hat a szervezetünkre. A padlizsán szezon nem tart túl sokáig, ezért ebben az időszakban érdemes minél többet beszerezni és feldolgozni, fogyasztani belőle. Hiszen számos vitamint – és ásványi anyagot rostot tartalmaz, melyre a szervezetünknek szüksége van. Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Ugyanez igaz a paradicsomra is, mely nemcsak nyers, de sült állapotában is jótékonyan hat. Mivel pedig a kalória tartalmuk sem magas és nagy részük víz, így fogyókúrás étrendek remek kiegészítői is lehetnek, de létezik padlizsán diéta is. Az ízét ugyan sokan nem szeretik, de a fűszerezése által remek különleges ízhatású ételek készíthetők.
Egyszerű sült padlizsán paradicsommal recept
Hozzávalók:
- 4 db közepes méretű padlizsán
- 3 db paradicsom
- 4 dl tejszín
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 10 dkg sajt
- vaj vagy margarin a sütő kikenéséhez
- só – ízlés szerint
- frissen őrölt bors – ízlés szerint
- bazsalikom – ízlés szerint
- oregánó – ízlés szerint
A paradicsommal sült padlizsán elkészítési lépései:
- A padlizsánt mossuk meg, a végeit vágjuk le karikázzuk fel.
- Sózzuk be és hagyjuk állni 10-15 percig.
- Addig a paradicsomot is mossuk meg és szeleteljük fel.
- A fokhagymát pucoljuk meg és fokhagymanyomón zúzzuk össze.
- Majd egy sütőedényt kenjünk ki vajjal vagy margarinnal.
- Ezután egy réteg padlizsánt rakjunk le a tál aljára, szórjuk meg ízlés szerint fűszerekkel.
- A következő réteget paradicsomból rakjuk, szintén fűszerezzük.
- A tejszínt keverjük el a fokhagymával.
- Locsoljunk rá a tejszínből és szórjuk meg a reszelt sajttal, majd újra rétegezzük a padlizsánt és fűszerezzük, aztán paradicsom, ameddig el nem fogynak a hozzávalók.
- A tetejére locsoljuk a maradék tejszínt és a reszelt sajtot és 200 fokon nagyjából 35-40 perc alatt készre sütjük.
- Még melegen tálaljuk.
Remek körete húsféléknek, halaknak, sajtoknak, de önmagában is kiváló választás. Ha csípősebben, pikánsabban szeretnénk fűszerezni, akkor kiegészíthetjük chilivel is. Jó étvágyat hozzá!
Mozzarellás sült padlizsán:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n
Vissza a kategória cikkeihez