Sajttal töltött padlizsán

A sajttal töltött padlizsán pontosan ugyanúgy számos módon elkészíthető, mint a cukkini vagy az egyszerű főző tök töltve. A töltött zöldségek számos módon variálhatók, ízesíthetők. Készülhet hús nélkül vagy darált hússal, rizzsel vagy kuszkusszal. Kinek-kinek egyéni ízvilága szerint fűszerezve. Érdemes többfélével is próbálkozni a nyári, őszi padlizsán szezonban, mert mindegyik más és más végeredményt ad. Nem nehéz összeállítani, de kicsit időigényes. Viszont nagyon ízletes, mindenképpen megéri a ráfordított időt. Ez a recept csak zölségekkel és rizzsel készül. A fűszerezésének köszönhetően pedig igazán különleges ízhatások érhetők el, érdemes bátran fűszerezni.

Egyszerű sajttal töltött padlizsán recept

Hozzávalók:

  • 1 db közepes padlizsán
  • 5 db érett paradicsom
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 bögre főtt rizs (fehér vagy barna is lehet)
  • 10 dkg feta sajt
  • 10 dkg mozarella
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • őrölt bors – ízlés szerint
  • só – ízlés szerint
  • oregánó – ízlés szerint
  • római kömény – ízlés szerint

Egyszerű töltött padlizsán elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A padlizsánt alaposan meg kell mosni, majd szárazra törölni és a végeit levágni. Majd hosszában félbevágni a magjait és a rostokat el kell távolítani úgy, hogy kb. 1 cm vastag réteg maradjon a héjban.  
  2. A padlizsán húsát apróra vagdossuk.
  3. A paradicsomokat is mossuk meg, majd a tetejüknél vágjuk be x alakban és forró vízbe tegyük bele néhány percre.
  4. Ezután szedjük át hideg vízbe és utána húzzuk le a héját, majd kockázzuk fel, tegyük félre.
  5. A hagymákat is pucoljuk meg. A vöröshagymát vágjuk apró kockákra, a fokhagymát nyomjuk össze fokhagymanyomón.
  6. A rizst főzzük meg a szokásos módon kétszeres mennyiségű vízben.
  7. Az olajat hevítsük fel és a vöröshagymát pároljuk benne üvegesre, majd adjuk hozzá a fűszereket és végül a fokhagymát is. Pirítsuk együtt őket néhány percig.
  8. Adjuk hozzá a kockára vágott padlizsánt is, keverjük 1-2 percig, majd öntsük fel fél deci vízzel.
  9. Keverjük bele az össze kockázott paradicsomot is.
  10. Fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal majd 15-20 percig közepes lángon pároljuk 15-20 percen keresztül.
  11. Közben a fetát kockázzuk fel.
  12. Ha a ragu elkészült adjuk hozzá a fetát és a megfőtt riszt is.
  13. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
  14. Keverjük el, majd az olajjal megkent padlizsán testekbe kanalazzuk bele a tölteléket.
  15. Tegyük őket sütőpapírral borított tepsibe és 190 fokon kb. 25 percig süssük.

Szórhatunk a tetejére még bármilyen reszelt sajtot, akár füstölt sajttal keverve is, igazán nagyon zamatos egytálétel lesz a végeredmény. Érdemesebb nagyobb adagot készíteni, mert hamar elfogy.Az az igazán jó benne, hogy számos módon variálható, ízesíthető. Érdemes kipróbálni!  Jó étvágyat hozzá!

Miele Főzőiskola: Töltött padlizsán:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom