Tartalomjegyzék
A sajttal töltött padlizsán pontosan ugyanúgy számos módon elkészíthető, mint a cukkini vagy az egyszerű főző tök töltve. A töltött zöldségek számos módon variálhatók, ízesíthetők. Készülhet hús nélkül vagy darált hússal, rizzsel vagy kuszkusszal. Kinek-kinek egyéni ízvilága szerint fűszerezve. Érdemes többfélével is próbálkozni a nyári, őszi padlizsán szezonban, mert mindegyik más és más végeredményt ad. Nem nehéz összeállítani, de kicsit időigényes. Viszont nagyon ízletes, mindenképpen megéri a ráfordított időt. Ez a recept csak zölségekkel és rizzsel készül. A fűszerezésének köszönhetően pedig igazán különleges ízhatások érhetők el, érdemes bátran fűszerezni.
Egyszerű sajttal töltött padlizsán recept
Hozzávalók:
- 1 db közepes padlizsán
- 5 db érett paradicsom
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 bögre főtt rizs (fehér vagy barna is lehet)
- 10 dkg feta sajt
- 10 dkg mozarella
- 3 evőkanál olívaolaj
- őrölt bors – ízlés szerint
- só – ízlés szerint
- oregánó – ízlés szerint
- római kömény – ízlés szerint
Egyszerű töltött padlizsán elkészítése lépésről – lépésre:
- A padlizsánt alaposan meg kell mosni, majd szárazra törölni és a végeit levágni. Majd hosszában félbevágni a magjait és a rostokat el kell távolítani úgy, hogy kb. 1 cm vastag réteg maradjon a héjban.
- A padlizsán húsát apróra vagdossuk.
- A paradicsomokat is mossuk meg, majd a tetejüknél vágjuk be x alakban és forró vízbe tegyük bele néhány percre.
- Ezután szedjük át hideg vízbe és utána húzzuk le a héját, majd kockázzuk fel, tegyük félre.
- A hagymákat is pucoljuk meg. A vöröshagymát vágjuk apró kockákra, a fokhagymát nyomjuk össze fokhagymanyomón.
- A rizst főzzük meg a szokásos módon kétszeres mennyiségű vízben.
- Az olajat hevítsük fel és a vöröshagymát pároljuk benne üvegesre, majd adjuk hozzá a fűszereket és végül a fokhagymát is. Pirítsuk együtt őket néhány percig.
- Adjuk hozzá a kockára vágott padlizsánt is, keverjük 1-2 percig, majd öntsük fel fél deci vízzel.
- Keverjük bele az össze kockázott paradicsomot is.
- Fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal majd 15-20 percig közepes lángon pároljuk 15-20 percen keresztül.
- Közben a fetát kockázzuk fel.
- Ha a ragu elkészült adjuk hozzá a fetát és a megfőtt riszt is.
- Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
- Keverjük el, majd az olajjal megkent padlizsán testekbe kanalazzuk bele a tölteléket.
- Tegyük őket sütőpapírral borított tepsibe és 190 fokon kb. 25 percig süssük.
Szórhatunk a tetejére még bármilyen reszelt sajtot, akár füstölt sajttal keverve is, igazán nagyon zamatos egytálétel lesz a végeredmény. Érdemesebb nagyobb adagot készíteni, mert hamar elfogy.Az az igazán jó benne, hogy számos módon variálható, ízesíthető. Érdemes kipróbálni! Jó étvágyat hozzá!
Miele Főzőiskola: Töltött padlizsán:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n
Vissza a kategória cikkeihez