Ratatouille

A ratatouille vagy csőben sült padlizsán, cukkini, paradicsom egy kevésbé ismert, de nagyon egészséges egytálétel. Fogyasztható önmagában, de remek körete lehet húsoknak, halaknak egyaránt. Önmagában a padlizsán, cukkini és a paradicsom is rendkívül egészséges zöldségek és nagyjából egy időben be is szerezhetjük őket, ha éppen nem a kertünkből szüreteljük. Mivel a kalória tartalmuk sem magas, akár fogyókúrás étrend remek kiegészítője is lehet. Érdemes belőlük sokat fogyasztani, mert számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak. Így sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért rendszeres fogyasztásukkal.  A csőben sült zöldség nagyon egyszerűen, gyorsan elkészíthető, akár egy hétköznapi gyors vacsorának is.

Ratatouille vagy sült padlizsán, cukkini, paradicsom

Hozzávalók:

  • 2 db közepes cukkini
  • 2 db közepes padlizsán
  • 6 db paradicsom
  • 1 fej vörös– vagy lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olívolaj
  • vaj – a sütőforma kikenéséhez
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • 2 teáskanál kakukkfű

A ratatouille elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A cukkinikat, padlizsánokat és a paradicsomokat is megmossuk, majd 3-5 mm vastagon felszeleteljük őket.
  2. A cukkini- és padlizsánszeleteket kicsit besózzuk és hagyjuk állni őket, majd a lecsepegtetjük.
  3. A hagymákat is megpucoljuk, a vörös- vagy lilahagymát félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük.
  4. A paradicsomszeleteket sózzuk, borsozzuk.
  5. Serpenyőben felhevítünk 1 evőkanálnyi olajat és a fokhagymát megpároljuk benne néhány percig.
  6. Hozzáadjuk a kakukkfüvet és elkeverjük, és áttesszük egy nagy tálba.
  7. Hozzáadjuk a cukkini- és padlizsán szeleteket, összeforgatjuk még 2 evőkanál olajjal és sóval, borssal ízlés szerint fűszerezzük.
  8. Majd a serpenyőben megint felhevítünk egy evőkanál olajat és közepes lángon a vörös- vagy lilahagymát is üvegesre pároljuk benne kb. 10-12 perc alatt.
  9. Ezután kivesszük a serpenyőből és egy tűzálló tepsi vagy tál alján eloszlatjuk.
  10. Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
  11. Majd a paradicsom, cukkini és padlizsán szeleteket egymást kissé fedve mutatósan elrendezzük a tálban.
  12. Ezután az előmelegített sütőbe tesszük és nagyjából 45 perc alatt megpirítjuk.
  13. Ha elkészült hagyjuk kicsit hűlni, majd kevés olívaolajat csepegtessünk rá.

Jó étvágyat hozzá!

How to Make a Perfect Ratatouille:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n

Vissza a kategória cikkeihez