Tartalomjegyzék
A ratatouille vagy csőben sült padlizsán, cukkini, paradicsom egy kevésbé ismert, de nagyon egészséges egytálétel. Fogyasztható önmagában, de remek körete lehet húsoknak, halaknak egyaránt. Önmagában a padlizsán, cukkini és a paradicsom is rendkívül egészséges zöldségek és nagyjából egy időben be is szerezhetjük őket, ha éppen nem a kertünkből szüreteljük. Mivel a kalória tartalmuk sem magas, akár fogyókúrás étrend remek kiegészítője is lehet. Érdemes belőlük sokat fogyasztani, mert számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak. Így sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért rendszeres fogyasztásukkal. A csőben sült zöldség nagyon egyszerűen, gyorsan elkészíthető, akár egy hétköznapi gyors vacsorának is.
Ratatouille vagy sült padlizsán, cukkini, paradicsom
Hozzávalók:
- 2 db közepes cukkini
- 2 db közepes padlizsán
- 6 db paradicsom
- 1 fej vörös– vagy lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- olívolaj
- vaj – a sütőforma kikenéséhez
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- 2 teáskanál kakukkfű
A ratatouille elkészítése lépésről – lépésre:
- A cukkinikat, padlizsánokat és a paradicsomokat is megmossuk, majd 3-5 mm vastagon felszeleteljük őket.
- A cukkini- és padlizsánszeleteket kicsit besózzuk és hagyjuk állni őket, majd a lecsepegtetjük.
- A hagymákat is megpucoljuk, a vörös- vagy lilahagymát félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük.
- A paradicsomszeleteket sózzuk, borsozzuk.
- Serpenyőben felhevítünk 1 evőkanálnyi olajat és a fokhagymát megpároljuk benne néhány percig.
- Hozzáadjuk a kakukkfüvet és elkeverjük, és áttesszük egy nagy tálba.
- Hozzáadjuk a cukkini- és padlizsán szeleteket, összeforgatjuk még 2 evőkanál olajjal és sóval, borssal ízlés szerint fűszerezzük.
- Majd a serpenyőben megint felhevítünk egy evőkanál olajat és közepes lángon a vörös- vagy lilahagymát is üvegesre pároljuk benne kb. 10-12 perc alatt.
- Ezután kivesszük a serpenyőből és egy tűzálló tepsi vagy tál alján eloszlatjuk.
- Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
- Majd a paradicsom, cukkini és padlizsán szeleteket egymást kissé fedve mutatósan elrendezzük a tálban.
- Ezután az előmelegített sütőbe tesszük és nagyjából 45 perc alatt megpirítjuk.
- Ha elkészült hagyjuk kicsit hűlni, majd kevés olívaolajat csepegtessünk rá.
Jó étvágyat hozzá!
How to Make a Perfect Ratatouille:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n
Vissza a kategória cikkeihez