Tartalomjegyzék
A rakott padlizsán a legkülönbözőbb módokon elkészíthető, az egyik leginkább variálható népszerű zöldbabos étel. Hiszen készíthetjük egyszerűen azokból a hozzávalókból, amiket otthon találunk. Kerülhet bele darált hús vagy hús szeletek (csirkemell, pulyka), füstölt sonka, tojás vagy más zöldségek, de akár még tésztával is rétegezhetjük. Készíthetjük besamell mártással, tejszínesen, de egyszerűen reszelt sajt szórattal a tetején is. A sajt nagyon finom, ha füstölt sajtot is keverünk hozzá. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető kiadós étel. Figyeljünk arra, hogy mindig zsenge, friss zöldséget vegyünk.
Egyszerű rakott padlizsán recept füstölt sonkával
Hozzávalók 4 főre:
- 2 közepes padlizsán
- 20 dkg füstölt sonka
- 30 dkg reszelt sajt (füstölt és sima vegyesen keverve)
- 6 db tojás
- 5 dkg vaj
- 0,5 dl tejföl
- 6 gerezd fokhagyma
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
A rakott padlizsán elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a padlizsánt alaposan mossuk meg, töröljük szárazra, a végeit vágjuk le és kockázzuk össze.
- A tojásokat főzzük meg, szeleteljük fel és tegyük félre.
- A fokhagymákat pucoljuk meg és fokhagymanyomón nyomjuk össze. Tegyük félre.
- Ezután a füstölt sonkát össze kell kockázni, és egy serpenyőben kevés olajon vagy zsíron meg kell pirítani. Majd ki kell szedni a serpenyőből.
- A megmaradt zsíron fel kell olvasztani a vajat, majd arra rá kell tenni az össze kockázott padlizsánt és az összezúzott fokhagymát.
- Fűszerezzük sóval, borssal, majd fedő alatt közepes lángon pároljuk 10-12 percig.
- Ezután keverjük hozzá a sonkát és azzal is pirítsuk egy percig.
- Majd egy tűzálló edénybe szedünk a padlizsános raguból, arra tesszük a reszelt sajt felét és a felszeletelt tojásokat.
- Ezután tejföllel zárjuk a rétegezést és ismét a ragu következik, amit a sajt maradékával fejezünk be.
- Ezután tesszük a 190 fokra előmelegített sütőbe.
- Nagyjából 20-25 perc alatt készre sül.
Kínálhatunk hozzá még tejfölt. Jó étvágyat!
Készíthetjük darált hússal és rizzsel is. Ebben az esetben 1 kg darált húst kell pörköltnek elkészíteni. Majd 2 bögrényi rizst megfőzni a szokásos módon. A rétegezése a következő: padlizsán, főtt rizs, darált hús, főtt rizs, padlizsán. Tejföl vagy besamell mártás a tetejére.
Rakott padlizsán:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n
Címlap kép: Rakott padlizsán (forrás: https://tesco.hu/hello/receptek/rakott-padlizsan/280008)
Vissza a kategória cikkeihez