Tartalomjegyzék
A rakott cukkini padlizsánnal a legkülönbözőbb módokon készíthető, akárcsak az egyéb zöldséges rakott ételek esetében. Rendkívül jól variálható, hiszen készíthetjük egyszerűen azokból a hozzávalókból, amiket otthon találunk. Kerülhet bele darált hús vagy hús szeletek (csirkemell, pulyka), füstölt sonka, tojás vagy más zöldségek, de akár még tésztával rétegezve is. Készíthetjük besamell mártással, tejszínesen, de egyszerűen reszelt sajt szórattal a tetején. A sajt nagyon finom, ha füstölt sajtot is keverünk hozzá. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető kiadós étel. Figyeljünk arra, hogy mindig zsenge, friss zöldséget vegyünk.
Egyszerű rakott cukkini padlizsánnal
Hozzávalók 4 főre:
- 1 db cukkini
- 1 db padlizsán
- 4 db paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 10 dkg reszelt sajt (lehet füstölt vagy vegyesen is)
- 2 dl tejföl
- 1 db tojás
- 1 dl olívaolaj
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- oregánó – ízlés szerint
- bazsalikom – ízlés szerint
A padlizsánnal rakott cukkini elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a zöldségeket alaposan mossuk meg.
- A hagymát pucoljuk meg.
- A padlizsánt és a hagymát vágjuk vékony szeletekre.
- A cukkinit – ha zsenge, friss – és a paradicsomot hámozás nélkül szeleteljük fel.
- Majd melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- Egy jéna tálat kenjünk meg olajjal és tegyünk rá egy réteg padlizsánt, enyhén sózzuk meg.
- Ezután egy réteg szeletelt cukkinit tegyünk rá, szintén sózzuk meg.
- Majd egy réteg hagyma következik, amit egy réteg paradicsom követ.
- Fűszerezzük igény szerint sóval, borssal, oregánóval és bazsalikommal.
- Majd szórjuk meg gazdagon a reszelt sajttal.
- Ha marad még a zöldségből, – ez a tál mértétől függ – akkor rétegezzük még egyszer ugyanígy.
- A felvert tojást keverjük el a tejfölben a maradék sajttal és ezt a keveréket öntsük egyenletesen a zöldségek tetejére.
- Fedjük be alufóliával és tegyük az előmelegített sütőbe.
- Nagyjából 30-35 perc alatt készre sül.
- Az utolsó 5 percben vegyük le a fóliát és esetleg szórhatunk rá még reszelt sajtot is.
Önmagában, de akár húsfélék, halak köreteként is kiváló választás. Jó étvágyat hozzá!
Rakott padlizsán:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n
Vissza a kategória cikkeihez