Párolt padlizsán

A párolt padlizsán az egyik legegyszerűbben, leggyorsabban elkészíthető köret, bár jellemzően sült feldolgozási formája ismert. A padlizsán nagyon egészséges, hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Továbbá nagy része víz, így remek kiegészítője a fogyókúrás étrendeknek, de létezik padlizsán diéta is. Érdemes minél többet fogyasztani belőle nemcsak a szezonban, hiszen remekül le is fagyasztható, de lekvár és befőtt is készíthető belőle. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünkért, hiszen a hatása a szerveztre igazán jótékony. Ahhoz, hogy minél több hasznos vitamin megmaradjon benne érdemesebb kíméletesen párolni, mint főzni.

Párolt padlizsán készítése, párolási ideje

A zöldségeket párolhatjuk erre alkalmas berendezésekben, de nagyobb edényben is, amihez van pároló betét. Ha nincs a készletünkben ilyen se keseredjünk el, akkor egy fém szűrő és fedő is megteszi.

Érdemes mindig szezonális, friss zöldséget használni a pároláshoz, mert azok zsengék és hamarabb el is készülnek. A nagyobb daraboknak több idő szükséges a pároláshoz. Érdemes ezért egyenletes, kisebb darabokra vágni őket.

Ha több zöldséget is párolunk egyszerre, mindig a leghosszabban elkészülőt tegyük alulra, majd erre tehetjük a megfelelő időben a többi zöldséget.

A padlizsán párolásához szükséges idő: 18-20 perc. Fűszerezni nem szükséges párolás előtt, elég utána.  A padlizsán fűszerezése igazán sokféle lehet, érdemes kísérletezni vele, kinek-kinek egyéni ízlése szerint. Annál is inkább, mivel a padlizsán íze elég semleges. Ne lepődjünk meg, ha a padlizsán összeesik, mivel nagy része víz.

A padlizsán párolása lépésről – lépésre

  1. Tegyünk fel vizet forrni egy edényben a pároláshoz és fedjük le fedővel.
  2. Közben készítsük elő a padlizsánt: alaposan mossuk meg, a végeit csípkedjük le, ha szükséges hámozzuk meg, majd egyenletes darabokra vagdossuk fel.
  3. Tegyük szűrőbetétbe (vagy fém szűrőbe) a padlizsán darabokat.
  4. Ha már forr a víz és gőz is keletkezett az edényben, akkor tegyük a zöldségekkel teli szűrőbetétet az edénybe, a lángot vegyük vissza közepesre alatta. Fedjük le a fedővel.
  5. 18-20 perc elteltével, ha a főzési ideje letelt, egy villával szurkáljuk meg, hogy ellenőrizzük megpuhultak-e. Vigyázzunk, hogy ne essen szét!
  6. Ha megpuhult fűszerezhetjük: sóval, borssal és ízlés szerint további zöld fűszerekkel.

Ezzel az eljárással bármilyen zöldséget párolhatunk.

Segítségképp néhány zöldség párolási ideje:

Érdemes inkább kíméletesen párolni, mint főzni a zöldségeket, hiszen úgy maradnak meg benne jobban a hasznos vitaminok, ásványi anyagok.

Aromás párolt padlizsán shiitake gombával:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom