Padlizsánpüré

A padlizsánpüré kiváló alternatívja lehet a hagyományos vajaknak, vajkrémeknek. Könnyen és egyszerűen elkészíthető, ráadásul nagyon egészséges is. A boltban vásárolható krémekkel ellentétben pedig nem tartalmaz sem hozzáadott adalékanyagokat, sem pedig tartósítószert. Érdemes készíteni nemcsak a padlizsán szezonban, de ott mindenképp. A padlizsán ugyanis számos vitamint és ásványi anyagot, valamint rostot tartalmaz. Ráadásul több, mint 80%-a víz és a kalória tartalma sem magas, így remek kiegészítője lehet a diétás étrendeknek is. Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Érdemes beépíteni a mindennapi étkezéseink közé. A padlizsán fűszerezésének köszönhetően pedig számos módon készíthető, ízesíthető, így megunni sem fogjuk.

Egyszerű padlizsánpüré recept

Hozzávalók:

  • 2-3 közepes padlizsán
  • 10 dkg mascarpone
  • fél pohár natúr joghurt (6-7 dkg)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál mustár
  • kevés frissen facsart citrom leve
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint

A padlizsánpüré elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A padlizsánokat alaposan meg kell mosni, majd szárazra törölni és a végeiket le kell vágni. A felületüket villával sűrűn meg kell szurkálni, majd 220 fokra előmelegített sütőben 40-50 percig – ameddig a padlizsán ráncos nem lesz – meg kell sütni.
  2. Közben a fokhagymát pucoljuk meg, daraboljuk össze.
  3. Ha elkészült a padlizsán, hagyjuk kicsit hűlni, majd hámozzuk meg őket vagy a héjából kanállal kaparjuk ki a húsát.
  4. A padlizsán húsát tegyük nagyobb tálba, csepegtessünk rá kevés citromlevet.
  5. Majd adjuk hozzá a mascarponét, a joghurtot, a darabolt fokhagymát és az olívaolajat is.
  6. Fűszerezzük sóval, borssal ízlés szerint.
  7. Majd turmixoljuk össze úgy, hogy ne maradjanak benne darabok, hanem egyenletes pürét kapjunk.
  8. Ezután tegyük hűtőbe néhány órára, hogy összeérjenek az ízek.
  9. Ha szükséges fűszerezzük utána.

Díszíthetjük friss petrezselyemzölddel. Friss bagettal vagy meleg pirítóssal az igazi. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom