Tartalomjegyzék
A padlizsános tészta egy rendkívül gyorsan elkészíthető, laktató étel, melyet különlegessé a karamellizált hagyma tesz. Bár a padlizsán semleges íze miatt nem tartozik a kedvenc ételeink körébe – főleg a gyerekeknél nem népszerű – rendkívül egészséges és jótékonyan hat a szervezetünkre. Magas vitamin– ásványianyag és rost tartalma miatt rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Ezértis érdemes minél többet fogyasztani belőle és nemcsak a szezonban, hiszen– fagyasztva – egész évben elérhető.
Egyszerű paradicsomos padlizsános tészta – recept
Hozzávalók:
- 35 dkg spagetti (vagy bármilyen) tészta
- 1 db nagyobb padlizsán
- 25 dkg paradicsom
- 2 fej lilahagyma
- 3 fej fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál cukor
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- rozmaring – ízlés szerint
- reszelt parmezán sajt a tálaláshoz
A paradicsomos padlizsán tészta elkészítési lépései:
- Először a tésztát a leírása szerint meg kell főzni, majd leszűrni és hideg vízzel átöblíteni.
- Amíg a tészta fő a padlizsánt mossuk meg, töröljük szárazra, a végeit vágjuk le és kockázzuk össze.
- Majd egy sütőpapírral bélelt tepsiben eloszlatjuk a padlizsán kockákat és meglocsoljuk kevés olívaolajjal.
- 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 30 perc alatt – félidőnél megforgatva – megsütjük.
- Közben a hagymákat megpucoljuk és felszeleteljük vékonyan.
- A paradicsomot is mossuk meg és kockázzuk össze.
- Majd a cukrot kezdjük el karamellizálni, adjuk hozzá az olajat és tegyük rá a hagyma szeleteket.
- Állandó keverés mellett pároljuk addig, amíg összeesik a hagyma, majd fűszerezzük sóval, borssal, ízlés szerint.
- Adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot is és szórjuk meg kevés őrölt rozmaringgal.
- Forraljuk össze 4-5 perc alatt, majd adjuk hozzá a sült padlizsán kockákat is.
- Keverjük a kifőtt tésztát a szószba és még melegen tálaljuk.
Akár a parmezánnal – vagy füstölt reszelt sajttal – megszórva a tetején is kínálhatjuk. Gazdagíthatjuk gombával, baconszalonnával, bármilyen sonka vagy tarja kockával is akár. Rendkívül változatosan és gyorsan elkészíthető. Jó étvágyat hozzá!
Padlizsános tészta:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n
Vissza a kategória cikkeihez