Padlizsános tészta

A padlizsános tészta egy rendkívül gyorsan elkészíthető, laktató étel, melyet különlegessé a karamellizált hagyma tesz. Bár a padlizsán semleges íze miatt nem tartozik a kedvenc ételeink körébe – főleg a gyerekeknél nem népszerű – rendkívül egészséges és jótékonyan hat a szervezetünkre. Magas vitamin– ásványianyag és rost tartalma miatt rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Ezértis érdemes minél többet fogyasztani belőle és nemcsak a szezonban, hiszen– fagyasztva egész évben elérhető.

Egyszerű paradicsomos padlizsános tészta – recept

Hozzávalók:

  • 35 dkg spagetti (vagy bármilyen) tészta
  • 1 db nagyobb padlizsán
  • 25 dkg paradicsom
  • 2 fej lilahagyma
  • 3 fej fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál cukor
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • rozmaring – ízlés szerint
  • reszelt parmezán sajt a tálaláshoz

A paradicsomos padlizsán tészta elkészítési lépései:

  1. Először a tésztát a leírása szerint meg kell főzni, majd leszűrni és hideg vízzel átöblíteni.
  2. Amíg a tészta fő a padlizsánt mossuk meg, töröljük szárazra, a végeit vágjuk le és kockázzuk össze.
  3. Majd egy sütőpapírral bélelt tepsiben eloszlatjuk a padlizsán kockákat és meglocsoljuk kevés olívaolajjal.
  4. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 30 perc alatt – félidőnél megforgatva – megsütjük.
  5. Közben a hagymákat megpucoljuk és felszeleteljük vékonyan.
  6. A paradicsomot is mossuk meg és kockázzuk össze.
  7. Majd a cukrot kezdjük el karamellizálni, adjuk hozzá az olajat és tegyük rá a hagyma szeleteket.
  8. Állandó keverés mellett pároljuk addig, amíg összeesik a hagyma, majd fűszerezzük sóval, borssal, ízlés szerint.
  9. Adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot is és szórjuk meg kevés őrölt rozmaringgal.
  10. Forraljuk össze 4-5 perc alatt, majd adjuk hozzá a sült padlizsán kockákat is.
  11. Keverjük a kifőtt tésztát a szószba és még melegen tálaljuk.

Akár a parmezánnal – vagy füstölt reszelt sajttal – megszórva a tetején is kínálhatjuk. Gazdagíthatjuk gombával, baconszalonnával, bármilyen sonka vagy tarja kockával is akár. Rendkívül változatosan és gyorsan elkészíthető. Jó étvágyat hozzá!

Padlizsános tészta:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom