Tartalomjegyzék
A padlizsános rakott krumpli, a hagyományos rakott krumpli felturbózása. Ez az étel akárcsak a paprikás krumpli, vagy a krumplis tészta egy nagyon népszerű étel hazánkban. A padlizsános rakott krumpli ennek az egésznek a megbolondítása a friss, zsenge zöldséggel, melyet igazán érdemes kipróbálni a padlizsán szezonban. Mivel a padlizsán nagyon egészséges, számos – a szervezet számára szükséges – vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.
Kínálhatunk mellé kovászos uborkát, csalamádét, csemege uborkát vagy savanyú káposztát egyaránt, attól függően, hogy mikor készítjük. Gazdagíthatjuk tojással, kolbásszal vagy virslivel, szalonnásan, vagy anélkül, de akár bármely más hússal is. Besamell mártással vagy tejfölösen, de reszelt sajt is kerülhet rá. Ahány ház, annyi szokás. Mindenkinek meg kell találnia a számára legkedvezőbb ízvilágú receptet, bár érdemes néha variálni is.
Egyszerű padlizsános rakott krumpli recept darálthússal
Hozzávalók:
- 60 dkg burgonya
- 60 dkg padlizsán
- 40 dkg darált hús
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 dl paradicsomszósz
- 2 evőkanál liszt
- 3 dkg vaj
- 1 dl tej
- 1 dl tejszín
- olaj vagy vaj a sütőforma kikenéséhez
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- szerecsendió – ízlés szerint
- oregánó – ízlés szerint
A padlizsános rakott krumpli elkészítési lépései:
- Először a krumplit enyhén sós vízben, héjában tegyük fel főni. Ha elkészült hámozzuk meg és vágjuk a krumplit szeletekre.
- A padlizsánt mossuk meg, töröljük szárazra, a végeit vágjuk le, karikázzuk fel, sózzuk be és hagyjuk, hogy levet eresszen, majd olívaolajon kicsit pirítsuk meg a szeletek mindkét oldalát.
- A hagymát és fokhagymát is pucoljuk meg.
- A vöröshagymát vagdossuk apróra, a fokhagymával egy tűzálló tálat dörzsöljünk be, a maradékot tegyük félre.
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
- A sütőforma alját és oldalait is kenjük be olajjal vagy kevés olvasztott vajjal.
- Egy serpenyőben kevés olajon a hagymát pirítsuk üvegesre, majd adjuk hozzá a maradék összezúzott fokhagymát.
- Azzal is pirítsuk néhány percet, majd a darált húst forgassuk bele.
- Fehéredésig pirítsuk, majd sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint és fűszerezzük oregánóval.
- Öntsük fel a paradicsomszósszal és 20 percig közepes lángon pároljuk.
- Közben készítsük el a besamell mártást.
- Ehhez olvasszunk kevés vajat egy edényben, szórjuk bele a lisztet, keverjük csomómentesre.
- Majd adjuk hozzá a tejet, a tejszínt, sózzuk, borsozzuk és szerecsendióval fűszerezzük.
- Majd a sütőformába rétegezzünk bele először egy sor burgonyát, enyhén sózzuk meg.
- Ezután a padlizsán szeleteket fektessük a burgonyára, majd a darált húst osszalassuk el rajta.
- Ismét burgonya, padlizsán, darált hús, amíg a hozzávalók el nem fogynak.
- A tetejére öntsük rá a besamell mártást és tegyük a sütőbe.
- Nagyjából 40 perc alatt készre sül. (Félidóben megszórhatjuk reszelt sajttal is).
- Akkor van kész, ha szép aranybarna.
Kiadós egytálétel. Jó étvágyat hozzá!
Készíthetjük akár cukkinivel vagy édesburgonyával vegyesen is.
Rakott padlizsán édesburgonyával recept:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n
Vissza a kategória cikkeihez