Padlizsános ételek

A padlizsános ételek még mindig nem túl népszerűek általában hazánkban, annak ellenére, hogy a padlizsán nagyon egészséges. Az íze ugyanis nagyon karakteres, ezáltal megosztó étel. Sokan pedig félnek elkészíteni talán korábbi keserű padlizsán tapasztalatok miatt. Pedig a padlizsán hatása a szervezetre igazán jótékony, mivel számos vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz, ráadásul nagy része víz. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Ráadásul alacsony a kalória tartalma, melynek köszönhetően remek kiegészítője lehet fogyókúrás étrendeknek egyaránt, de létezik padlizsán diéta is.

Padlizsános ételek – levesek

A padlizsánról jellemzően nem a leves jut az eszünkbe, pedig levesként is nagyon ízletes. Főleg a padlizsánkrém ismert és népszerű, elsősorban így kerül feldolgozásra. De krémlevesként is számos módon és ízesítéssel készíthető. A padlizsán fűszerezésének köszönhetően ugyanis különböző ízhatások érhetők el. Érdemes a szezonban többféleképpen is elkészíteni.

Padlizsános ételek – savanyúságok

A legkevésbé ismert padlizsános receptek a savanyúságok receptjei. Pedig így is elkészíthető akár frissen, vagy télire elrakva is. Továbbá a húsos ételek népszerű salátái, ezek is számos variációban készíthetők. A padlizsán saláta is készülhet majonézesen, vagy ecetesen, almával, körtével, dióval, hagymával, tormával gazdagítva, vagy anélkül. Ezek a saláták is azonban jellemzően sült padlizsánnal kerülnek összeállításra. A padlizsán nyersen ugyanis nem fogyasztható. Rendkívül egészséges bárhogy fogyasszuk is, ugyanis számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot, rostot tartalmaz. A padlizsán kalória tartalma pedig nem magas, így fogyókúrás étrendbe is könnyedén beilleszthetők, de létezik padlizsán diéta is. Érdemes ezért rendszeresen fogyasztani, annál is inkább mivel így segíthetjük az egészségünket megőrizni is.

Padlizsános ételek – főételek

A padlizsán főleg a főételek kedvelt alapanyaga. Készíthetünk belőle számos módon gazdagítható, variálható töltött– vagy rakott padlizsánt. Arra érdemes figyelni, hogy a sütés során több olajat felszív a szivacsos húsa, így csínján bánjunk az olajjal. Rántva is feldolgozható, de nagyon kedveltek a különböző padlizsános tészták, rizottók egyaránt. Érdemes a szezonban minél többféle módon elkészítve kipróbálni, nem fogunk csalódni. A padlizsán ráadásul a cukkinival együtt is készíthető, hiszen szinte egy időben érnek, az tovább gazdagítja a lehetőségeket. A grillezett padlizsán vagy cukkini remek körete lehet számos húsfélének, halaknak, sajtoknak egyaránt.

Miele Főzőiskola: Töltött padlizsán:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom