Tartalomjegyzék
A padlizsánkrém egy remek szendvicskrém lehet az őszi időszakban, ha már nagyon unjuk a hagyományos vaj, vajkrémek variációkat. A padlizsán rendkívül egészséges, magas vitamin- és ásványianyag tartalma rendkívül jótékonyan hat a szervezet számára. Ráadásul nemcsak a szezonban szinte egész évben készíthetjük, hiszen a padlizsán remekül le is fagyasztható. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető fűszeres szendvicskrém, mely egy sütőtökös lattéval kínálva, garantáltan bearanyozza az őszi borongós reggeleinket. Érdemes kipróbálni, nem fogunk csalódni!
Egyszerű padlizsánkrém recept
Hozzávalók:
- 2 nagyobb padlizsán
- 1 közepes fej vöröshagyma (lehet lilahagyma is)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj
- 1 kávéskanál mustár
- kevés frissen facsart citrom leve
- 2 evőkanál majonéz vagy tejföl
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
A padlizsánkrém elkészítése lépésről – lépésre:
- A padlizsánokat alaposan meg kell mosni, majd szárazra törölni és a végeiket le kell vágni. A felületüket villával sűrűn meg kell szurkálni, majd 220 fokra előmelegített sütőben 40-50 percig – ameddig a padlizsán ráncos nem lesz – meg kell sütni.
- Közben a hagymákat pucoljuk. meg. A fokhagymát daraboljuk össze.
- Ha elkészült a padlizsán, hagyjuk kicsit hűlni, majd hámozzuk meg őket.
- A padlizsán húsát tegyük nagyobb tálba.
- Majd reszeljük hozzá a hagymát, és adjuk hozzá a fokhagyma darabokat is, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- Botmixerrel pépesítsük, majd adjuk hozzá a tejfölt vagy majonézt, a citrom levét ízlés szerint és ezzel is keverjük el alaposan.
- Majd tegyük hűtőbe legalább egy fél órára, hogy összeérjenek az ízek.
- Ha szükséges fűszerezzük utána.
Díszíthetjük friss petrezselyemzölddel. Friss bagettal vagy meleg pirítóssal az igazi. Jó étvágyat hozzá!
TIPP: Pikánsabbá tehetjük a padlizsánkrémet, ha a padlizsánokat nem egyszerűen megsütjük, hanem grillezzük. Ebben az esetben jellegzetesen füstös aromás ízt kapunk.
Padlizsánkrém télire is készíthető. Ebben az esetben érdemesebb nagyobb adagot készíteni. A fűszerezése ugyanúgy történik, mint a fentieknél, cukrot és majonézt nem adunk hozzá. Az egészet átturmixoljuk a fűszerekkel és előzőleg kifertőtlenített üvegekbe tesszük. A tetejükre kevés olíva olajat csorgatunk. Vizes dunsztba tesszük, felforraljuk és abban hagyjuk kihűlni.
Padlizsánkrém másképp:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n
Vissza a kategória cikkeihez