Padlizsán

A padlizsán a burgonyafélék vagy nadragulyafélék családjába tartozó növény, akárcsak a burgonya, a paradicsom vagy a paprika. Sokszor merül fel a kérdés vele kapcsolatban, hogy vajon zöldség vagy gyümölcs-e.  Botanikailag gyümölcs, de tulajdonképpen zöldséggént fogyasszuk. Eredetileg Dél-Kelet Ázsiából származik, ott már évezredek óta ismert. Vadon nem fordul elő. Európába először a mediterrán területeken vált ismertté. Így lett a görög és az olasz konyha egyik fő konyhai alapanyaga is. Hazánkba csak a XVIII. század környékén került, de csak az utóbbi években vált igazán kereseté és népszerűvé. Napjainkra a szezonon kívül is sokszor megtalálható a bevásárlóközpontok, nagyobb élelmiszerláncok üzleteinek polcain. Számos módon elkészíthető és bár nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé, a padlizsán fűszerezésének köszönhetően pedig igazán különleges ízvilágú ételeket varázsolhatunk belőle.

Padlizsán vetése, gondozása, szedése

A padlizsán vetése szabadföldbe csak a tavaszi fagyok elmúltával kezdődhet, ugyanis nem tűri jól a hideget. Későbbi vetése is lehetséges, egészen július elejéig, közepéig. Így folyamatosan biztosítani tudjuk a friss, zsenge termést. Főleg kiskerti termesztése jelentős. Nem igényel túl nagy gondozást, de a tápanyagdús talaj és a folyamatos öntözés meghatározó a növekedésére nézve.

Ez a nagyon egészséges zöldség biokertbenvagy akár magaságyásban – is nevelhető, fontos, hogy a megfelelő növénytársítással vessük és azokat a növényeket ne ültessük a közelébe, melyek gátolják a növekedését.

Folyamatosan virágzik és érik, így a termése is folyamatosan szedhető, már a vetést követő akár ötödik-hatodik héten is. Hosszú ideig nem tárolható, de a teljesen sérülésmentes terméseket érdemes ládában, hűvös fénytől és fagytól mentes helyen tartani, akkor meg tudjuk hosszabbítani az eltarthatóságát.  

Padlizsán jellemzői

Egynyári növény és a burgonyafélék családjába tartozik. Sokféle fajtája létezik. Ennek megfelelően a színe a világoslilától a csíkozott, esetleg cirmos sötétliláig sokféle lehet, de létezik fehér padlizsán is. Formájának is számos változata ismert. Legjellemzőbb a hosszúkás, de létezik körte alakú és gömbölyű változata is. Rendszerint egészen zsengén szedik, mert ilyenkor a legjobb az íze. Folyamatosan virágzik és terem.  

A padlizsán egészségre gyakorolt hatása

A padlizsán a késő nyári és kora őszi hónapok egyik legértékesebb tápanyaga. Hiszen magas a vitamin– ásványianyag és rost tartalma is egyaránt és több, mint 80%-a víz. Rendszeres fogyasztása mellett számos betegség megelőzhető, hiszen hatása a szervezetre igazán jótékony. Ráadásul alacsony a kalória tartalma, így diétás étrendek remek kiegészítője is lehet. Létezik padlizsán diéta is.

Érdemes belőle a szezonban minél többet fogyasztani frissen. De padlizsán azok közé a zöldségek közé tartozik, amelyeket remekül eltehetők télire. A befőzése és fagyasztása elősegíti, hogy egész évben hozzájussunk ehhez az értékes zöldséghez. Remek alapanyaga számos ételnek, melyek könnyedén variálhatóak is. A padlizsán receptek között érdemes keresgélni, mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt.   

Petúnia, padlizsán és chili vetése :

https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom