Padlizs√°n

A padlizs√°n a burgonyaf√©l√©k vagy nadragulyaf√©l√©k csal√°dj√°ba tartoz√≥ n√∂v√©ny, ak√°rcsak a burgonya, a paradicsom vagy a paprika. Sokszor mer√ľl fel a k√©rd√©s vele kapcsolatban, hogy vajon z√∂lds√©g vagy gy√ľm√∂lcs-e.  Botanikailag gy√ľm√∂lcs, de tulajdonk√©ppen z√∂lds√©gg√©nt fogyasszuk. Eredetileg D√©l-Kelet √Āzsi√°b√≥l sz√°rmazik, ott m√°r √©vezredek √≥ta ismert. Vadon nem fordul elŇĎ. Eur√≥p√°ba elŇĎsz√∂r a mediterr√°n ter√ľleteken v√°lt ismertt√©. √ćgy lett a g√∂r√∂g √©s az olasz konyha egyik fŇĎ konyhai alapanyaga is. Haz√°nkba csak a XVIII. sz√°zad k√∂rny√©k√©n ker√ľlt, de csak az ut√≥bbi √©vekben v√°lt igaz√°n kereset√© √©s n√©pszerŇĪv√©. Napjainkra a szezonon k√≠v√ľl is sokszor megtal√°lhat√≥ a bev√°s√°rl√≥k√∂zpontok, nagyobb √©lelmiszerl√°ncok √ľzleteinek polcain. Sz√°mos m√≥don elk√©sz√≠thetŇĎ √©s b√°r nem tartozik a legn√©pszerŇĪbb z√∂lds√©gek k√∂z√©, a padlizs√°n fŇĪszerez√©s√©nek k√∂sz√∂nhetŇĎen pedig igaz√°n k√ľl√∂nleges √≠zvil√°g√ļ √©teleket var√°zsolhatunk belŇĎle.

Padlizsán vetése, gondozása, szedése

A padlizs√°n vet√©se szabadf√∂ldbe csak a tavaszi fagyok elm√ļlt√°val kezdŇĎdhet, ugyanis nem tŇĪri j√≥l a hideget. K√©sŇĎbbi vet√©se is lehets√©ges, eg√©szen j√ļlius elej√©ig, k√∂zep√©ig. √ćgy folyamatosan biztos√≠tani tudjuk a friss, zsenge term√©st. FŇĎleg kiskerti termeszt√©se jelentŇĎs. Nem ig√©nyel t√ļl nagy gondoz√°st, de a t√°panyagd√ļs talaj √©s a folyamatos √∂nt√∂z√©s meghat√°roz√≥ a n√∂veked√©s√©re n√©zve.

Ez a nagyon eg√©szs√©ges z√∂lds√©g biokertben ‚Äď vagy ak√°r magas√°gy√°sban ‚Äď is nevelhetŇĎ, fontos, hogy a megfelelŇĎ n√∂v√©nyt√°rs√≠t√°ssal vess√ľk √©s azokat a n√∂v√©nyeket ne √ľltess√ľk a k√∂zel√©be, melyek g√°tolj√°k a n√∂veked√©s√©t.

Folyamatosan vir√°gzik √©s √©rik, √≠gy a term√©se is folyamatosan szedhetŇĎ, m√°r a vet√©st k√∂vetŇĎ ak√°r √∂t√∂dik-hatodik h√©ten is. Hossz√ļ ideig nem t√°rolhat√≥, de a teljesen s√©r√ľl√©smentes term√©seket √©rdemes l√°d√°ban, hŇĪv√∂s f√©nytŇĎl √©s fagyt√≥l mentes helyen tartani, akkor meg tudjuk hosszabb√≠tani az eltarthat√≥s√°g√°t.  

Padlizs√°n jellemzŇĎi

Egyny√°ri n√∂v√©ny √©s a burgonyaf√©l√©k csal√°dj√°ba tartozik. Sokf√©le fajt√°ja l√©tezik. Ennek megfelelŇĎen a sz√≠ne a vil√°goslil√°t√≥l a cs√≠kozott, esetleg cirmos s√∂t√©tlil√°ig sokf√©le lehet, de l√©tezik feh√©r padlizs√°n is. Form√°j√°nak is sz√°mos v√°ltozata ismert. LegjellemzŇĎbb a hossz√ļk√°s, de l√©tezik k√∂rte alak√ļ √©s g√∂mb√∂lyŇĪ v√°ltozata is. Rendszerint eg√©szen zseng√©n szedik, mert ilyenkor a legjobb az √≠ze. Folyamatosan vir√°gzik √©s terem.  

A padlizsán egészségre gyakorolt hatása

A padlizs√°n a k√©sŇĎ ny√°ri √©s kora ŇĎszi h√≥napok egyik leg√©rt√©kesebb t√°panyaga. Hiszen magas a vitamin– √°sv√°nyianyag √©s rost tartalma is egyar√°nt √©s t√∂bb, mint 80%-a v√≠z. Rendszeres fogyaszt√°sa mellett sz√°mos betegs√©g megelŇĎzhetŇĎ, hiszen hat√°sa a szervezetre igaz√°n j√≥t√©kony. R√°ad√°sul alacsony a kal√≥ria tartalma, √≠gy di√©t√°s √©trendek remek kieg√©sz√≠tŇĎje is lehet. L√©tezik padlizs√°n di√©ta is.

√Črdemes belŇĎle a szezonban min√©l t√∂bbet fogyasztani frissen. De padlizs√°n azok k√∂z√© a z√∂lds√©gek k√∂z√© tartozik, amelyeket remek√ľl eltehetŇĎk t√©lire. A befŇĎz√©se √©s fagyaszt√°sa elŇĎseg√≠ti, hogy eg√©sz √©vben hozz√°jussunk ehhez az √©rt√©kes z√∂lds√©ghez. Remek alapanyaga sz√°mos √©telnek, melyek k√∂nnyed√©n vari√°lhat√≥ak is. A padlizs√°n receptek k√∂z√∂tt √©rdemes keresg√©lni, mindenki megtal√°lhatja a sz√°m√°ra megfelelŇĎt.   

Pet√ļnia, padlizs√°n √©s chili vet√©se :

https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n

Vissza a kategória cikkeihez