Padlizsán vitamin

A padlizsán vitamin tartalma és ásványi anyag tartalma is rendkívül magas, ezért fogyasztása nagyon egészséges. Ráadásul sok vizet és – a szervezet számára fontos – rostot tartalmaz, a kalória tartalma pedig igazán alacsony, így diétás étrendek remek kiegészítője is lehet, sőt létezik padlizsán diéta is. Bár nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé – főleg a gyerekek nem rajonganak étre – érdemes rendszeresen fogyasztani belőle, nemcsak a padlizsán szezonban. Hiszen remekül fagyasztható is, mely lehetőséget ad a téli eltevésre, ezáltal biztosítva, hogy akár egész évben fogyasztani tudjuk.

Érdemes kíméletesen párolni inkább, mint túl főzni, akkor remek kiegészítője lesz az egyéb egészséges zöldségeknek. Érdemes bátran fűszerezni, mivel az íze jellegtelen önmagában. A fűszerezése által azonban számos ízletes, különleges ízhatású ételt készthetünk. Remek fűszere a fokhagyma, mely bárhogy készítsük is el a zöldséget – jól harmonizál vele.

Padlizsán vitamin tartalma

Vitaminban rendkívül gazdag, hiszen megtalálható benne az A-vitamin provitaminja, B1-, B2, C- és K-vitamin is. Valamint jelentős az élelmirost tartalma is. Ráadásul több, mint 80%-a víz. Ásványi anyagok közül jelentős mennyiségű mangánt és káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, nátriumot, ként, vasat, cinket, rezet és jódot is tartalmaz. Legértékesebb vitaminjai a héjában vannak, ezért, ha lehet ne hámozzuk meg a felhasználása során.

Semleges íze lehetővé teszi széleskörű feldolgozását, így tökéletes friss konyhai alapanyag nyártól végétől egészen késő őszig.

Padlizsán hatása

A padlizsán hatása a szervezetre a többi zöldséghez hasonlóan nagyon kedvező. Bár ez jellemzően csak rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Ezért is érdemes többször fogyasztani belőle akár heti rendszereséggel is. A megfelelően feldolgozott padlizsán ugyanis a változatos, egészséges étrend részét képezi.

Gyógyászati javallatai:

  • emésztési problémák
  • székrekedés
  • csökkent vizeletkiválasztás
  • vérszegénység
  • a hasnyálmirigy, a máj és a vesék fokozott igénybevétele
  • ideges eredetű szívpanaszok

Jelentős a nyugtató hatása.

Figyelmeztetések, ellenjavallatok

Csak érett padlizsánt fogyasszunk. Vagyis figyeljünk arra, hogy a húsában ne legyen semmiféle zöld elszíneződés. Szórjuk meg sóval és hagyjuk, hogy a leve kicsepegjen, így nemcsak a káros szolanin tartalmát távolítjuk el, – amely éppen a nyers húsában található, – hanem a nátrium és kálium arányát is kiegyensúlyozottabbá tesszük.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom