Padlizsán termesztése

A padlizsán termesztése nemcsak nagyüzemi feltételek mellett, hanem kiskertben is történhet. A padlizsán, mely Dél-Ázsiában őshonos növény, a meleg éghajlatot kedveli. Hazánkban is egyre népszerűbb. Ez annak is köszönhető, hogy néhány új fajtájának köszönhetően már a hűvösebb éghajlatú területeken is termeszthető. A paprika, paradicsom és a burgonya rokona, így hozzájuk hasonlóan magasra, akár 90 cm-re is megnövő száron és annak ágain fejlődik.

Padlizsán termesztése

Ha magról történik a vetése, akkor azt március közepén megkezdhetjük. Szabadföldbe csak május közepe felé – ha már az éjszaki hőmérséklet sem megy 15 °C alá – ültessük a palántákat. Ugyanis melegigényes növény. Hőigénye csíráztatáskor is legalább 22-25 °C. Kiültetéséig is meleg helyen kell tartani. Házi kertekben a vetése folyamatosan történhet egészen július közepéig, így viszont folyamatosan is szedhető, ahogy érik.

Ültetése

Palántaként 6-8 hetes növényt érdemes vásárolni a kiültetéshez. Ezt megelőzően azonban már érdemes elkészíteni a helyét és a talaját. A földjét ássuk fel, mentesítsük a gyomoktól és trágyázzuk is meg. Olyan helyet keressünk a számára, ahol a lehető legtöbb nap éri. A padlizsán termesztése közel azonos a paprika termesztésével. Kiültetés során az ideális tőtávolság 50-60 cm, a sortávolság 80-90cm. A jó vízelvezetésű, homokos-agyagos, vagy agyagos talajt kedveli.  De szinte bárhol jól termeszthető hazánkban, ahol nem nagyon kötött a talaj. A kora tavaszi vetésnél a homokosabb talajon fejlődik a leginkább. Ahol nem megfelelő a talaj a padlizsán termesztéséhez, érdemes magaságyásban nevelni.

Az ültetését követően alaposan meg kell locsolni és ajánlott mulcsozni is. A mulcs réteg megtartja a nedvességet és a gyomok ellen is védelmet nyújt.

A padlizsán gondozása

Annak ellenére, hogy szárazságtűrő, meleg kedvelő növény, fontos a folyamatos öntözése. Azonban figyeljünk rá, hogy a víz a földre és ne a növényre menjen. Szükséges a rendszeres kapálása is, mely nemcsak a gyommentesítés miatt, hanem a talaj tömörödöttségét megelőzendő is nagyon fontos. Ugyanis a locsolás hatására összetömörödött talaj levegőtlenné válik, ezáltal a növény hajtásai elsárgulnak és a növekedése is leáll.

Érdemes arra is figyelni – akár már az ültetés során – ahogy növekednek, szükségük lesz támasztékra, akárcsak az uborka vagy a karóbab esetén. Mivel akár másfél méterre is nőhetnek és a terméseik nagyok és nehezek. Annál is inkább érdemes ezt már előre elkészíteni, mert a talajra leérő termés a fertőzésveszélynek is ki van téve.

A padlizsán biokertben is vethető. A betegségeivel, kártevőivel szemben érdemes társnövényekkel együtt vetni: bokorbab, fokhagyma, paprika, retek, spenót, bársonyvirág, borsikafű, kakukkfű, majoránna, tárkony.

Azonban figyeljünk rá, hogy ne kerüljön burgonya, kapor és sárgabarack mellé!

Fajtától – és tenyész időtől függően – a termés virágzás után már a rövid tenyész idejű fajták esetében 15-20 nappal, a hosszú tenyész idejűek esetében 35-40 nap múlva szedhetők.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom