Padlizsán termesztése cserépben

A padlizsán termesztése cserépben is történhet, nemcsak kiskertben vagy nagyüzemi feltételek mellett. Mivel nagyon kedvelt zöldség hazánkban is, egyre többen balkonon, erkélyeken is nevelik. Nagyon egészséges, hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Magas a rost tartalma is, viszont kevés benne a kalória, így remek kiegészítője lehet diétás étrendeknek egyaránt. A padlizsán felhasználása pedig igen széleskörű, nem merül ki a padlizsánkrémben.

Padlizsán termesztése

Mivel rokona a paradicsom, paprika és burgonya is, így termesztése ezen növényekével hasonlatos. Ha magról történik a vetése, akkor azt március közepén megkezdhetjük. Szabadföldbe csak május közepe felé – ha már az éjszaki hőmérséklet sem megy 15 °C aláültessük a palántákat. Ugyanis melegigényes növény. Hőigénye csíráztatáskor is legalább 22-25 °C. Kiültetéséig is meleg helyen kell tartani. Házi kertekben a vetése folyamatosan történhet egészen július közepéig, így viszont folyamatosan is szedhető, ahogy érik.

Palántaként 6-8 hetes növényt érdemes vásárolni a kiültetéshez. Ezt megelőzően azonban már érdemes elkészíteni a helyét és a talaját.

Padlizsán termesztése cserépben

Nemcsak biokertben, kevesebb hely esetén magaságyásban, ennek hiányában akár balkonon cserépben is nevelhető.

A cserép vagy ültetőedény minimum 20 literes legyen. Lehetőleg sötét színű, amely több napfényt képes elnyelni, ugyanis a padlizsán rendkívül meleg- és fényigényes növény. Olyan helyre tegyük, ahol éri a nap és a méhek is be tudják porozni. Ültetés után alaposan meg kell öntözni, majd ajánlott mulccssal takarni a nedvesség megtartása és a gyomok távoltartása érdekében. A növekedése során, ha szükséges karózzuk fel.

Gondozása során ügyeljünk arra, hogy öntözésnél a talajt öntözzük és ne a leveleket, ezzel is megelőzve a betegségek kialakulását. Folyamatosan biztosítsuk számára a nedves talajt, de pangó vízben ne álljon. Akkor locsoljuk, ha a talaj felső 5 cm-re már kiszárad.

A locsolás hatására összetömörödött talaj levegőtlenné válik, ezért érdemes azt is fellazítani időnként. Különben a növény hajtásai elsárgulnak és a növekedése is leáll.

A teljes betakarításig szükséges a folyamatos tápanyag utánpótlás is számukra.

A betegségeivel, kártevőivel szemben érdemes társnövényekkel együtt vetni. Cserépben ehhez legalkalmasabbak, amik természetesen leborulnak a cserépről vagy szőnyegként nőnek. Ilyenek a tárkony, a kakukkfű és a bársonyvirág is. Ez utóbbi a kártevők távoltartásában is hatékony segítség.

A betegségekkel szembeni megelőzés lehet az ellenálló fajták ültetése.

Fajtától – és tenyész időtől függően – a termés virágzás után már a rövid tenyész idejű fajták esetében 15-20 nappal, a hosszú tenyész idejűek esetében 35-40 nap múlva szedhetők.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom