Padlizsán tárolása

A padlizsán tárolása nem okozhat nehézséget, ha van pincénk, jól szellőző kamránk, vagy előszobánk, ahol nincs fűtés. A padlizsán rendkívül egészséges, mely szezonja nem tart túl hosszú ideig, ezért érdemes belőle eltenni télire. Rendkívül jól fagyasztható, de készülhet belőle lekvár és befőtt egyaránt. Az őszi időszakban érdemes rendszeres fogyasztásával a szervezet vitamin raktárát feltölteni, így készülve a télre.

Padlizsán szedése

A padlizsán már július végétől, augusztus elejétől elérhető a piacokon és a bevásárlóközpontok polcain. Folyamatosan virágzik, így a termése is folyamatosan érik be. Ezért egészen októberig – a fagyok beálltáig – lehet szüretelni a friss terméseket. Szedésüknél érdemes figyelni arra, hogy sérülésmentesen pattintsuk le a tőről a termést. Ha szerszámot használunk, akkor ajánlott a fertőtlenítése, így az esetleges betegségeket nem visszük át egyik tőről a másikra. Csak a teljesen érett – a fényes héjú, élénk színű – termést szedjük le. Ha matt, sötét színű, az már túlérett, mely íze kellemetlen, kesernyés.

A padlizsán tárolása

Napjainkban a hűvös, de jól szellőző, sötét, fagymentes pincékben, raktárakban tudjuk leginkább tárolni. Hűvös, kamrában vagy előszobában is lehet tartani, még ha nem is olyan hosszú ideig. Erkélyen ne tartsuk, mert megfagyhatnak. A legjobban 11-13 °C között tárolható, de ott sem érdemes huzamosabb ideig.

Mire figyeljünk a téli tárolás során?

  • a hideg aljzatra, betonra ne tegyük közvetlenül a termést, mert a lecsapódó pára károsíthatja, hamarabb megromlik, rothadásnak indul
  • inkább faládában vagy kartondobozban tartsuk, de lehetőleg ne érjenek egymáshoz a termések
  • csak a teljesen ép terméseket tegyük el hosszabb tárolásra, ami hibás, sérült azt dolgozzuk fel először
  • ne tegyük alma vagy burgonya közelébe, mert az azokból felszabaduló, érést segítő gázok tönkre teszik
  • ne legyen magasabb a páratartalom 60%-nál ott, ahol tartjuk, mert romlásnak indul
  • tekerjük papírzacskóba, így a padlizsán nedvességét a zacskó felszívja, ezzel is hosszabbítva az eltarthatóságát
  • így sem tudjuk néhány hétnél tovább tárolni
  • ha ezalatt az idő alatt sem fogjuk tudni feldolgozni, inkább fagyasszuk le

Arra figyeljünk, hogy ne mossuk meg csak közvetlenül a felhasználás előtt, ugyanis akkor hamarabb romlik.

Hűtőben – a zöldséges rekeszben – akár egy hétig is eláll. De hosszabb ideig a hidegre érzékeny zöldségnek a hűtős tárolás nem ajánlható.

Ha éretlen a termés, akkor szobahőmérsékleten hagyjuk beérni. Az éretlen padlizsán ugyanis nemcsak rossz ízű, de a zöld részekben lévő szolanin vegyület miatt, akár mérgező is lehet. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom