Padlizsán talaja

A padlizsán talaja leginkább az ültetése során kerül előtérbe. Ez a Dél-Ázsiából származó növény, – mely termését tojásgyümölcsnek vagy török paradicsomnak is nevezik, – a paradicsom, paprika és burgonya rokona is. Hazánkban is egyre népszerűbb, így házi kertekben és nagyüzei termesztésben egyaránt megtalálható. Vetése március közepén kezdődhet.

Hogyan történjen a padlizsán vetése, ültetése

A padlizsánt általában magvetéssel vagy palántázással termesztik. Vetésére március közepétől kerülhet sor. A vetést követő 8-10 nappal később már kikelnek, melyeket ritkítani szükséges.

Szabadföldbe csak május közepe felé – ha már az éjszaki hőmérséklet sem megy 15 °C alá – ültessük a palántákat. Ugyanis melegigényes növény. Hőigénye csíráztatáskor is legalább 22-25 °C. Kiültetéséig is meleg helyen kell tartani.

Kiültetése előtt a földet előzőleg már készítsük elő: ássuk fel, mentesítsük a gyomoktól és trágyázzuk is meg. Olyan helyet keressünk a számára, ahol a lehető legtöbb nap éri. A padlizsán termesztése közel azonos a paprika termesztésével. Kiültetés során az ideális sortávolság 70-80cm, a tőtávolság 90-100 cm.

Padlizsán talaja

A padlizsán a jó vízelvezetésű, homokos-agyagos, vagy agyagos talajt kedveli.  De szinte bárhol termeszthető hazánkban, ahol nem nagyon kötött a talaj. De honnan tudjuk, hogy milyen a kertünk talaja?

A talaj kötöttségét, szerkezetét könnyen meg lehet állapítani az alábbiak alapján:

  • A vizes homoktalajból gyúrt földdarab állandóan szétesik a kezünk között.
  • A közepesen kötött vályogtalajból gyúrt giliszta nem esik szét, de nem is nagyon hajlítható.
  • A kötött agyagos talajból gyúrt giliszta olyan hajlékony, képlékeny, hogy a fazekasok megirigyelnék, de a kertészkedők ennek nem annyira örülnek.

Talaj savassága

A padlizsán az enyhén meszes talajokat kedveli.

A növények többsége a semleges kémhatású talajokat kedveli. Ám vannak kifejezetten savanyú talajt kedvelő növények. Ilyen például a rododendron, erika, szelídgesztenye. Illetve vannak meszes talajt kedvelők, mint például a barackfélék, bab, kömény, sziklakerti növények.

Hogyan tudjuk meg, hogy a mi kertünkben lévő talaj meszes-e?

Ha a talajra háztartási sósavat csepegtetünk, és az erősen pezsegni kezd, akkor sok meszet tartalmaz. Ha nem, akkor valószínűleg inkább savanyú. Az ország nyugati határszélén, vulkáni hegyeink erdőtalajain és a réti talajokon kimért telkeken jellemzően savanyú, míg a mészkőhegyek és dombvidéki kertek talaja általában semleges vagy meszes.

Indikátor papír segítségével pontosan megállapítható a talaj kémhatása. Ehhez egy pohárba egyharmad részig földet kell tenni, majd fel kell tölteni vízzel és el kell kevergetni. A teljes ülepedés és letisztulás után, bele kell mártani az indikátor papírt. Ha a:

  • a pH: 6-7 -> akkor a talaj semleges, vagyis nagyon jó
  • a pH: 5 -> enyhén savanyú
  • a pH: 8 -> enyhén lúgos, vagyis meszes

Ha pH 4 alatti vagy pH 9 fölötti, akkor már szélsőséges, javításra szoruló talajról beszélünk. A savanyú talajok mészporral könnyedén javíthatók. Indikátorpapír vegyszerboltokban és iskolai szemléltetőeszközöket forgalmazó üzletben beszerezhető. A padlizsán akkor fejlődik a legjobban, ha a talaj pH értéke 5,8 és 6,5 közé esik.

Talaj humusztartalma

A sötétebb színű talajok több szervesanyagot tartalmaznak, mint a világos színűek. Minél sötétebb a kertünk talaja, annál jobb. Becsüljük meg a talaj felső rétegét, mert az a legértékesebb. A talaj humusztartalma könnyedén javítható istállótrágyával vagy komposzttal egyaránt. Mindkettőből sok kell, négyzetméterenként legalább 10 kg.

Növelik a talaj szervesanyag és humusztartalmát az ott termő növények és gyomok beásott maradványai is: gyökér, levél, szár. (Ilyenkor azonban érdemes arra figyelni, hogy beteg növényi részeket ne ássunk bele a talajba, mert akkor tovább terjedhet a betegség. A beteg részeket ajánlott azonnal megsemmisíteni.) A padlizsán betegségei is könnyedén terjedhetnek a nem megfelelően kezelt beteg növényi részektől.

A padlizsán a magas szerves és ásványi anyag tartalmú talajban fejlődik igazán jól. Kiültetés előtt érdemes előkészíteni a földjét.

Amennyiben nagyon hideg a föld, érdemes kiültetés előtt néhány héttel fekete talajtakaró fóliával befedni a földet, hogy melegítsük.

Amennyiben nem megfelelő kertünkben a talaj, érdemes magaságyásban nevelni. Ebben az esetben ugyanis elég csak ezt a földet a padlizsán igényeinek megfelelően beállítani.

A padlizsán gondozása

A padlizsán gondozása során az egyik legfontosabb, a folyamatos öntözése. Annak ellenére, hogy szárazságtűrő, meleg kedvelő növény, fontos a folyamatos vízpótlásról gondoskodni. Azonban figyeljünk rá, hogy a víz a földre és ne a növényre menjen. Szükséges a rendszeres kapálása is, mely nemcsak a gyommentesítés miatt, hanem a talaj tömörödöttségét megelőzendő is nagyon fontos. Ugyanis a locsolás hatására összetömörödött talaj levegőtlenné válik, ezáltal a növény hajtásai elsárgulnak és a növekedése is leáll.

Érdemes arra is figyelni – akár már az ültetés során – ahogy növekednek, szükségük lesz támasztékra, akárcsak az uborka vagy a karóbab esetén. Mivel akár másfél méterre is nőhetnek és a terméseik nagyok és nehezek. Annál is inkább érdemes ezt már előre elkészíteni, mert a talajra leérő termés a fertőzésveszélynek is ki van téve.

A padlizsán biokertben is vethető. A betegségeivel, kártevőivel szemben érdemes társnövényekkel együtt vetni: bokorbab, fokhagyma, paprika, retek, spenót, bársonyvirág, borsikafű, kakukkfű, majoránna, tárkony.

Azonban figyeljünk rá, hogy ne kerüljön burgonya, kapor és sárgabarack mellé!

Betakarítása

A padlizsánt általában akkor szüretelik, amikor megfelelő méretűre nő (általában a gyümölcs hossza 15-20 centiméter között van). Az éretlen padlizsán általában kesernyés és kemény, de amikor érik, a bőre fényes és sima lesz, és az íze enyhén édeskés lesz. A padlizsánt fel lehet használni számos ételben, például rakott ételekben, levesekben, salátákban és curry-kben. Sütve, grillezve vagy párolva is kiváló, és az ételekhez textúrát és gazdag ízt ad.

A padlizsán számos tápanyagot tartalmaz, például rostot, K-vitamint, B-vitaminokat, C-vitamint és ásványi anyagokat, például káliumot és mangánt. Az egészséges étrend részeként fogyasztva hozzájárulhat az egészség megőrzéséhez.

Összességében a padlizsán egy izgalmas és sokoldalú zöldség, amely számos kulináris lehetőséget kínál, és könnyen termeszthető a megfelelő talajban és körülmények között.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom