Padlizsán szezon

A padlizsán szezon már augusztus elejétől egészen októberig tart. A padlizsán nagyon egészséges, számos vitamin- és ásványianyag megtalálható benne, melyre a szervezetnek szüksége van. Éppen ezért érdemes a szezonban minél többet fogyasztani belőle, hiszen az immunrendszerünket is erősítjük általa. Valamint a szervezet vitamin raktárait is fel tudjuk tölteni tél előtt. Örök kérdés, hogy a padlizsán vajon gyümölcs vagy zöldség, de mindegy miként fogyasztjuk, csak fogyasszuk. Nem olyan korán, hiszen csak a hozzátáplálást követően néhány hónappal babáknak is adható. Magas rost és víztartalma miatt az emésztésüket könnyíti.

A gyümölcsök és zöldségek esetében jó, ha tudjuk, hogy mikor teremnek, így a piacon is akkor vegyük, amikor szezonja van. Ezáltal csökkenthető a környezet terhelése, amit a szállítás, a csomagolás, a tartósítás jelent a messziről jövő áruk esetében. Arról nem is beszélve, hogy a helyi termelőket is támogatni tudjuk, miközben a vásárlók pedig helyi minőségi termékeket kaphatnak.

Ha figyelünk arra, hogy a gyümölcsöket és a zöldségeket a szezonjuk idején vásároljuk, akkor:

  • a legfrissebb, leginkább vitamindús zöldségekhez, gyümölcsökhöz juthatunk hozzá
  • azokhoz éretten juthatunk hozzá, hiszen nem féléretten szedik le, hogy a hosszú utaztatást még kibírja, ne romoljon meg 
  • tartósítószer- és vegyszermentes ételekhez jutunk, hiszen frissen szedett árut vásárolhatunk
  • a szezonális gyümölcsök vásárlásával a pénztárcánkat is kíméljük, hiszen minden gyümölcs és zöldség a szezonjában kapható a legkedvezőbb áron
  • érdemes a szedd magad akciókat is keresni, főleg, ha nagyobb mennyiségű befőzést, lekvár főzést tervezünk, vagy lefagyasztanánk télire

Padlizsán szezon

A padlizsán vetése március végén kezdődhet meg. Kiültetése csak május közepén – ha a levegő már éjjel sem hűl 15 °C alá – történjen a korábban jól kialakított, előkészített tápanyaggal dúsított helyére, földjébe.

Főleg az olasz és a görög konyha kedvelt alapanyaga, azonban hazánkban is megnőtt a népszerűsége az utóbbi években. Egyre többen ültetik a kertjükbe, ezt az egyébként a paprikához hasonló termesztésű növényt.

Az első termések – a vetés idejétől függően – már július végétől, augusztus elejétől szedhetők. Fontos, hogy csak a megfelelően érett termést szedjük le. Ha túl korán – éretlenül – kerül leszedésre, azzal veszélyeztetjük további zöldséghozamot. Ha pedig túl éretten, akkor keserű, kellemetlen ízű lesz. A teljesen érett, szedhető termés héja szép élénk, fényes, a túléretté sötét és matt. Ha nem magunk szüreteljük, akkor a piacokon is ezt keressük.

Jellemzően július végétől október közepéig – sokszor még novemberben is – megtalálhatók a piacokon, bevásárló központok polcain.

Ha lehetőségünk van rá, érdemes télire eltárolni belőle, bár lekvár és befőtt is készíthető ebből a nagyon egészséges zöldségből. Számos módon felhasználható kedvelt konyhai alapanyag.

Készítsd így a padlizsánt és mindenki kérni fogja a receptet:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom