Padlizsán sütése 

A padlizsános ételekkel kapcsolatban mindig nagy kérdés a padlizsán sütése. Túl azon, hogy vajon hogyan és mennyi ideig kell sütni. Ugyanis sokan félnek a keserű padlizsán íztől is. Ezért akár nem is készítik, pedig a padlizsán nagyon egészséges, mely rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Ráadásul nagy része víz, a kalória tartalma sem magas, így alkalmas fogyókúrás étrendek kiegészítésére is. Sőt létezik padlizsán diéta is.

Számos étel alapanyaga a padlizsán, van, amihez elég párolni vagy főzni, de leggyakrabban sütjük. A párolás kíméletesebb, mint a főzés, mivel úgy jobban benne maradnak az értékes vitaminok, ásványi anyagok. A padlizsán szezonban érdemesebb minél többet fogyasztani ebből a nagyon egészséges zöldségből, de mivel a szezon nem tart sokáig, el is tehetünk belőle télie.

Padlizsán télire

A padlizsán remekül lefagyasztható főve vagy sütve is. Ha azonban a fagyasztónk kapacitása véges, be is főzhetjük. A padlizsán lekvár vagy befőtt nem olyan ismert, mint a körte vagy a cseresznye befőtt, de érdemes ezt is kipróbálni. Akár remek ajándékok is lehetnek, különösen csinos, egyedi üvegekbe töltve.

Arra azonban figyeljünk, hogy a legtöbb zöldséggel ellentétben a padlizsán nyersen nem fogyasztható és nem is fagyasztható. Ez pedig a benne található szolanin nevű vegyület miatt van, mely a burgonyában vagy a paradicsomban szintén megtalálható. Ezért ezeknek a zöldségeknek a zöld részeit is tanácsos elkerülni.  Ugyanis nemcsak allergiát, de akár mérgezést is okozhat.

Padlizsán sütése

A padlizsán július végétől elérhető a piacok bevásárlóközpontok polcain. Vásárolhatunk kisebb vagy nagyobb darabokat is, de talán a legjobb a közepes méretű. A kicsikkel a munka sok, a nagyokban pedig a mag. Figyeljünk arra, hogy mindig friss zöldséget vásároljunk, mely héja fényes, feszes, sötétlila. A matt színű, ráncos zöldség már nem friss vagy erősen túlérett.

A padlizsánokat meg kell mosni a végeit levágni és a héját kicsit megszurkálva akár egészben is megsüthetjük (ha nem szurkáljuk meg, akkor nem tud hol távozni a levegő és felrobbanhat a sütőben). Süthetjük szeletben vagy félbe vágva is. Ebben az esetben érdemes kicsit megsózni és állni hagyni, hogy a leve kicsöpögjön és utána szárazra törölni, majd úgy fűszerezni, olajozni és sütni. De akár kockára vágva is süthető. Attól függ, hogy mi lesz a további feldolgozása. Az egészben sütött padlizsán oldalait 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 45-50 perc alatt tudjuk megsütni. Méret függő, akkor jó, ha már ráncos a héja, és sötétszínű.

Sokan először a padlizsán héját gázlángon néhány perc alatt „megégetik” és csak utána teszik sütőbe. Ennél az eljárásnál azonban kicsi terméseket kell használni. Azokat mosás után meg kell szurkálni villával és a szárát alufóliába tekerve fel kell tenni a gázégőre közepes-alacsony hőfokra. Nagyjából 6-8 perc alatt megsül, félidőben nem kell fordítani és folyamatosan ott kell lenni mellette. Majd 200 fokra előmelegített sütőbe kell tenni és puhára sütni. Vajpuha, füstös ízű padlizsán lesz a végeredmény, mely azután bárminek felhasználható.   

Arra azonban érdemes figyelni, hogy a padlizsán a sütése során sokkal több olajat képes felszívni, mint akár a hasábburgonya. Ez főleg a szivacsos szerkezetű húsa miatt van így. Így viszont a kalória tartalma is nagyban megnövekszik és egészséges jellegét is elveszti, ezért csínján bánjunk az olajjal. Ha lehet inkább szórófejes olajat használjunk.

Padlizsán sütőben – ilyen padlizsánt biztosan még nem evett! 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom