Padlizs√°n receptek

A padlizs√°n receptek az ut√≥bbi idŇĎben nagyon n√©pszerŇĪek. Pedig a padlizs√°n m√°r √©vezredek √≥ta ismert √©s termesztett n√∂v√©ny, de Eur√≥p√°ba ‚Äď √≠gy haz√°nkba is ‚Äď csak a XVIII. sz√°zad k√∂r√ľl ker√ľlt. Ez a n√∂v√©ny vadon a term√©szetben nem tal√°lhat√≥ meg. Azonban kiskertben, biokertben √©s magas√°gy√°sban is termeszthetŇĎ. B√°r a szezon nem tart hossz√ļ ideig, azonban a padlizs√°n le is fagyaszthat√≥, √≠gy eg√©sz √©vben k√∂nnyed√©n hozz√°jutunk. R√°ad√°sul k√©sz√≠thet√ľnk belŇĎle lekv√°rt vagy befŇĎttet is √≠gy, ha a fagyaszt√≥nkban nincs hely, akkor sem kell lemondanunk k√ľl√∂nlegesen finom √≠z√©rŇĎl. B√°r elsŇĎsorban a padlizs√°nkr√©met ismerj√ľk, de ezen k√≠v√ľl is sz√°mos felhaszn√°l√°si m√≥dja ismert.

Sz√°mos betegs√©g megelŇĎzhetŇĎ rendszeres fogyaszt√°s√°val, hiszen a padlizs√°n hat√°sa a szervezetre igaz√°n j√≥t√©kony. Mivel magas a vitamin- √©s √°sv√°nyianyag tartalma, ezenk√≠v√ľl a szervezet sz√°m√°ra fontos rost is nagy mennyis√©gben megtal√°lhat√≥ benne. Tov√°bb√° nagy r√©sze v√≠z √©s a kal√≥ria tartalma sem magas, √≠gy remek kieg√©sz√≠tŇĎje a di√©t√°s √©trendeknek, sŇĎt padlizs√°n di√©ta is l√©tezik.

Padlizs√°n receptek

A padlizsán ideális fogyasztási módjai:

H√ļs√°b√≥l k√©sz√ľlhet leves, kr√©mleves, fŇĎzel√©k, rizott√≥, kr√©m √©s p√ľr√© egyar√°nt. De remek alapanyaga a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ rakott √©s t√©szt√°s √©teleknek, de ak√°r chips is k√©sz√≠thetŇĎ belŇĎle.

A padlizs√°n nyersen azonban nem fogyaszthat√≥ √©s b√°r a magja ehetŇĎ jellemzŇĎen nem ker√ľl feldolgoz√°sra.  Azonban a h√©ja √©s a h√©j alatti ter√ľleten koncentr√°l√≥dnak a vitaminok, √≠gy √©rdemes azzal egy√ľtt elk√©sz√≠teni √©s fogyasztani.  

Leggyakoribb feldolgoz√°si m√≥dja a s√ľt√©s, ez sz√°mos recept alapja is. S√ľthetj√ľk s√ľtŇĎben, serpenyŇĎben, de az ut√≥bbi idŇĎben egyre nagyobb n√©pszerŇĪs√©gnek √∂rvend a grillezett padlizs√°n is. Sz√°mos m√≥don elk√©sz√≠thetŇĎ √©s fŇĪszerez√©s√©nek k√∂sz√∂nhetŇĎen igaz√°n k√ľl√∂nleges √≠zvil√°gok √©rhetŇĎk el. √Črdemes b√°tran k√≠s√©rletezni vel√ľk.

Padlizs√°nos receptek ‚Äď fŇĎ√©telek

A padlizs√°n s√ľtve √∂nmag√°ban is remek k√∂rete h√ļs√©teleknek, r√°ntott vagy grillezett sajtoknak. S√ľthetj√ľk, vagy grillezhetj√ľk is, de p√ľr√©k√©nt ‚Äď kr√©mk√©nt √©s egy√©b m√≥dokon vari√°lva ‚Äď is rendk√≠v√ľl v√°ltozatos.

Rakott √©telk√©nt kev√©sb√© ismert, mint p√©ld√°ul a z√∂ldbab, de √©rdemes √≠gy is kipr√≥b√°lni. K√©sz√≠thetj√ľk dar√°lt h√ļssal vagy f√ľst√∂lt h√ļsokkal r√©tegezve, vagy h√ļs n√©lk√ľl toj√°ssal, m√°s z√∂lds√©gekkel kieg√©sz√≠tve. Lehet tejf√∂l√∂s vagy tejsz√≠nes, t√©nyleg csak a fant√°zi√°nk √©s az otthoni k√©szleteink szabnak hat√°rt. Ak√°rcsak a padlizs√°nos t√©szt√°k. √Črdemes pr√≥b√°lkozni vele, mert j√≥l elk√©sz√≠tve garant√°ltan, nem fogunk csal√≥dni!

Annyira finom és még ráadásul nagyon egészséges! Mesebeli padlizsán:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n

error: Védett tartalom