Tartalomjegyzék
A padlizsán receptek az utóbbi időben nagyon népszerűek. Pedig a padlizsán már évezredek óta ismert és termesztett növény, de Európába – így hazánkba is – csak a XVIII. század körül került. Ez a növény vadon a természetben nem található meg. Azonban kiskertben, biokertben és magaságyásban is termeszthető. Bár a szezon nem tart hosszú ideig, azonban a padlizsán le is fagyasztható, így egész évben könnyedén hozzájutunk. Ráadásul készíthetünk belőle lekvárt vagy befőttet is így, ha a fagyasztónkban nincs hely, akkor sem kell lemondanunk különlegesen finom ízéről. Bár elsősorban a padlizsánkrémet ismerjük, de ezen kívül is számos felhasználási módja ismert.
Számos betegség megelőzhető rendszeres fogyasztásával, hiszen a padlizsán hatása a szervezetre igazán jótékony. Mivel magas a vitamin- és ásványianyag tartalma, ezenkívül a szervezet számára fontos rost is nagy mennyiségben megtalálható benne. Továbbá nagy része víz és a kalória tartalma sem magas, így remek kiegészítője a diétás étrendeknek, sőt padlizsán diéta is létezik.
Padlizsán receptek
A padlizsán ideális fogyasztási módjai:
Húsából készülhet leves, krémleves, főzelék, rizottó, krém és püré egyaránt. De remek alapanyaga a különböző rakott és tésztás ételeknek, de akár chips is készíthető belőle.
A padlizsán nyersen azonban nem fogyasztható és bár a magja ehető jellemzően nem kerül feldolgozásra. Azonban a héja és a héj alatti területen koncentrálódnak a vitaminok, így érdemes azzal együtt elkészíteni és fogyasztani.
Leggyakoribb feldolgozási módja a sütés, ez számos recept alapja is. Süthetjük sütőben, serpenyőben, de az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend a grillezett padlizsán is. Számos módon elkészíthető és fűszerezésének köszönhetően igazán különleges ízvilágok érhetők el. Érdemes bátran kísérletezni velük.
Padlizsános receptek – főételek
A padlizsán sütve önmagában is remek körete húsételeknek, rántott vagy grillezett sajtoknak. Süthetjük, vagy grillezhetjük is, de püréként – krémként és egyéb módokon variálva – is rendkívül változatos.
Rakott ételként kevésbé ismert, mint például a zöldbab, de érdemes így is kipróbálni. Készíthetjük darált hússal vagy füstölt húsokkal rétegezve, vagy hús nélkül tojással, más zöldségekkel kiegészítve. Lehet tejfölös vagy tejszínes, tényleg csak a fantáziánk és az otthoni készleteink szabnak határt. Akárcsak a padlizsános tészták. Érdemes próbálkozni vele, mert jól elkészítve garantáltan, nem fogunk csalódni!
Annyira finom és még ráadásul nagyon egészséges! Mesebeli padlizsán: