Padlizsán nyersen

A padlizsán nyersen – a legtöbb zöldséggel és gyümölccsel ellentétben – nem használható fel. Bár a padlizsán rendkívül egészséges, rendszeres fogyasztás mellett jótékonyan hat a szervezetre. Hiszen számos – a szervezet számára hasznos vitamint-, ásványi anyagot és rostot tartalmaz, és nagy része víz. Érdemes belőle ezért minél többet fogyasztani a szezonban, hiszen jótékony hatása elsősorban rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Emellett sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért, valamint a betegségek megelőzésénél is nagy szerepe van. Mivel pedig a kalória tartalma sem magas, remekül beilleszthető fogyókúrás étrendekbe is, sőt létezik padlizsán diéta is. 

Padlizsán fogyasztása

A padlizsán bár nem tartozik a kedvenc zöldségek körébe – főleg a gyerekek körében nem kedvelt – az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend. E népszerűségét köszönheti egyre hosszabb szezonjának és a könnyű kezelhetőségének is, bár sokan tartanak a keserű padlizsán kellemetlen ízétől és inkább nem is készítik. Pedig a padlizsán felhasználása igazán széleskörű, számos ízletes recept fő alapanyaga. Elsősorban sült állapotban használjuk, de nem ritka a párolása, főzése sem. Semleges íze a fűszerezése által pedig igazán különleges ételek elkészítését teszi lehetővé. Jellemzően sós ételek alapanyagául használjuk. Az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend a grillezett padlizsán is, mely egyéb más zöldségekkel együtt akár önálló fogásként is megállja a helyét. A cukkini is nagyjából akkor érik, érdemes a kettőt együtt grillezni, ha lehetőségünk van rá. Remek körete lehet húsételeknek, halaknak, sajtoknak egyaránt.

Padlizsán nyersen felhasználva

A padlizsán nyersen nem használható fel. Bár télire fagyasztható és befőttként, lekvárként is elrakható, nem nyers állapotában. Ugyanis a padlizsán a burgonyafélék családjába tartozó növény és ahogy a burgonya, a padlizsán is tartalmaz szolanint. Ez a vegyi anyag erősítheti a szervezetben a gyulladásos folyamatokat és irritálja a gyomrot is. Ezért a burgonya, paradicsom és padlizsán esetében is kerülni kell a zöld részek fogyasztását. A szolanin főzés, sütés hatására sem bomlik le teljesen, így az arra érzékenyek esetén még úgy is káros lehet a fogyasztása. De ha nem vagyunk rá érzékenyek, akkor fogyaszthatjuk. A nyers fogyasztása azonban akár mérgező is lehet, kerüljük!

Padlizsán párolt, főtt felhasználása

A padlizsán leggyakoribb feldolgozási módja a sütés. Ezt megelőzendő érdemes a – megmosott, szárazra törölt – padlizsánt felkarikázni és megsózni, majd hagyni, hogy a leve kicsepegjen. Így elkerülhetjük, hogy a további feldolgozás során keserű legyen az étel, bár a napjainkban termelt padlizsán fajták nagy része már egyébként sem keserű. Így készül a szezon kihagyhatatlan finomsága, a padlizsánkrém is. A sült vagy grillezett padlizsán – megfelelő fűszerezést követően – akár önmagában, köretként is megállja a helyét.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom