Padlizs√°n nyersen

A padlizs√°n nyersen ‚Äď a legt√∂bb z√∂lds√©ggel √©s gy√ľm√∂lccsel ellent√©tben ‚Äď nem haszn√°lhat√≥ fel. B√°r a padlizs√°n rendk√≠v√ľl eg√©szs√©ges, rendszeres fogyaszt√°s mellett j√≥t√©konyan hat a szervezetre. Hiszen sz√°mos ‚Äď a szervezet sz√°m√°ra hasznos vitamint-, √°sv√°nyi anyagot √©s rostot tartalmaz, √©s nagy r√©sze v√≠z. √Črdemes belŇĎle ez√©rt min√©l t√∂bbet fogyasztani a szezonban, hiszen j√≥t√©kony hat√°sa elsŇĎsorban rendszeres fogyaszt√°s mellett √©rv√©nyes√ľl. Emellett sokat tehet√ľnk az eg√©szs√©g√ľnk megŇĎrz√©s√©√©rt, valamint a betegs√©gek megelŇĎz√©s√©n√©l is nagy szerepe van. Mivel pedig a kal√≥ria tartalma sem magas, remek√ľl beilleszthetŇĎ fogy√≥k√ļr√°s √©trendekbe is, sŇĎt l√©tezik padlizs√°n di√©ta is. 

Padlizs√°n fogyaszt√°sa

A padlizs√°n b√°r nem tartozik a kedvenc z√∂lds√©gek k√∂r√©be ‚Äď fŇĎleg a gyerekek k√∂r√©ben nem kedvelt ‚Äď az ut√≥bbi idŇĎben egyre nagyobb n√©pszerŇĪs√©gnek √∂rvend. E n√©pszerŇĪs√©g√©t k√∂sz√∂nheti egyre hosszabb szezonj√°nak √©s a k√∂nnyŇĪ kezelhetŇĎs√©g√©nek is, b√°r sokan tartanak a keserŇĪ padlizs√°n kellemetlen √≠z√©tŇĎl √©s ink√°bb nem is k√©sz√≠tik. Pedig a padlizs√°n felhaszn√°l√°sa igaz√°n sz√©lesk√∂rŇĪ, sz√°mos √≠zletes recept fŇĎ alapanyaga. ElsŇĎsorban s√ľlt √°llapotban haszn√°ljuk, de nem ritka a p√°rol√°sa, fŇĎz√©se sem. Semleges √≠ze a fŇĪszerez√©se √°ltal pedig igaz√°n k√ľl√∂nleges √©telek elk√©sz√≠t√©s√©t teszi lehetŇĎv√©. JellemzŇĎen s√≥s √©telek alapanyag√°ul haszn√°ljuk. Az ut√≥bbi idŇĎben egyre nagyobb n√©pszerŇĪs√©gnek √∂rvend a grillezett padlizs√°n is, mely egy√©b m√°s z√∂lds√©gekkel egy√ľtt ak√°r √∂n√°ll√≥ fog√°sk√©nt is meg√°llja a hely√©t. A cukkini is nagyj√°b√≥l akkor √©rik, √©rdemes a kettŇĎt egy√ľtt grillezni, ha lehetŇĎs√©g√ľnk van r√°. Remek k√∂rete lehet h√ļs√©teleknek, halaknak, sajtoknak egyar√°nt.

Padlizs√°n nyersen felhaszn√°lva

A padlizs√°n nyersen nem haszn√°lhat√≥ fel. B√°r t√©lire fagyaszthat√≥ √©s befŇĎttk√©nt, lekv√°rk√©nt is elrakhat√≥, nem nyers √°llapot√°ban. Ugyanis a padlizs√°n a burgonyaf√©l√©k csal√°dj√°ba tartoz√≥ n√∂v√©ny √©s ahogy a burgonya, a padlizs√°n is tartalmaz szolanint. Ez a vegyi anyag erŇĎs√≠theti a szervezetben a gyullad√°sos folyamatokat √©s irrit√°lja a gyomrot is. Ez√©rt a burgonya, paradicsom √©s padlizs√°n eset√©ben is ker√ľlni kell a z√∂ld r√©szek fogyaszt√°s√°t. A szolanin fŇĎz√©s, s√ľt√©s hat√°s√°ra sem bomlik le teljesen, √≠gy az arra √©rz√©kenyek eset√©n m√©g √ļgy is k√°ros lehet a fogyaszt√°sa. De ha nem vagyunk r√° √©rz√©kenyek, akkor fogyaszthatjuk. A nyers fogyaszt√°sa azonban ak√°r m√©rgezŇĎ is lehet, ker√ľlj√ľk!

Padlizs√°n p√°rolt, fŇĎtt felhaszn√°l√°sa

A padlizs√°n leggyakoribb feldolgoz√°si m√≥dja a s√ľt√©s. Ezt megelŇĎzendŇĎ √©rdemes a ‚Äď megmosott, sz√°razra t√∂r√∂lt ‚Äď padlizs√°nt felkarik√°zni √©s megs√≥zni, majd hagyni, hogy a leve kicsepegjen. √ćgy elker√ľlhetj√ľk, hogy a tov√°bbi feldolgoz√°s sor√°n keserŇĪ legyen az √©tel, b√°r a napjainkban termelt padlizs√°n fajt√°k nagy r√©sze m√°r egy√©bk√©nt sem keserŇĪ. √ćgy k√©sz√ľl a szezon kihagyhatatlan finoms√°ga, a padlizs√°nkr√©m is. A s√ľlt vagy grillezett padlizs√°n ‚Äď megfelelŇĎ fŇĪszerez√©st k√∂vetŇĎen ‚Äď ak√°r √∂nmag√°ban, k√∂retk√©nt is meg√°llja a hely√©t.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n

Vissza a kategória cikkeihez