Padlizsán magja

A padlizsán magja és a húsa is ehető. Bár nem olyan, mint a sütőtök esetében, ahol a mag is fogyasztható. A sütőtökben ugyanis nemcsak a húsában, de a magjában is megtalálható számos vitamin és a szervezet számára fontos ásványi anyag. A tökmagot már a népi gyógyászatban ismerték és alkalmazták, tudták, hogy fogyasztása egészségmegőrző és betegségmegelőző hatással is bír.

Padlizsán mag ehető

A padlizsán magja ehető, bár jellemzően ki szoktuk szedni belőle a feldolgozás előtt. Azonban, ha marad belőle, akkor sem okoz problémát. Érdemes azonban a feldolgozáshoz közepes méretű terméseket választani. A túl kis méretűekkel több a munka, a nagyobbakban pedig a mag.

Ha nem magunk szedjük a kertünkben az érett terméseket, akkor a piacon válogatva érdemes az alábbiakra odafigyelni. Csak a feszes bőrű, fényes héjú, sötétlila színű termést vegyük meg. Amelyik matt színű, ráncos bőrű és ha megfogjuk benne marad az ujjunk nyoma, az már nem friss, nem érdemes kísérleteznünk vele akkor sem, ha akciós. Illetve éppen ezért akciós nagy valószínűség szerint.

Padlizsán feldolgozása

A padlizsán feldolgozása számos módon történhet, azonban nyersen nem fogyasztható. Jellemzően sütjük, ritkábban pároljuk vagy főzzük. Ilyen formában sokféle ízletes étel alap hozzávalói. Hazánkban csak az utóbbi években nőtt meg igazán a népszerűsége, melyet könnyű kezelésének és egészséges mivoltának köszönhet. A padlizsán ugyanis számos vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz, melyre a szervezetünknek szüksége van és nagy része víz. Rendszeres fogyasztása így igazán jótékonyan hat a szervezetünkre, egészségmegőrző és betegség megelőző hatása is van. Ráadásul a kalória tartalma sem magas, így remek kiegészítője a fogyókúrás ételeknek, sőt létezik padlizsán diéta is. Érdemes ezért a – nem túl hosszú – szezonban minél többet fogyasztani belőle, de télire is eltehető. Ugyanis befőtt, lekvár is készíthető belőle, de akár le is fagyasztható.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom