Padlizs√°n magja

A padlizs√°n magja √©s a h√ļsa is ehetŇĎ. B√°r nem olyan, mint a s√ľtŇĎt√∂k eset√©ben, ahol a mag is fogyaszthat√≥. A s√ľtŇĎt√∂kben ugyanis nemcsak a h√ļs√°ban, de a magj√°ban is megtal√°lhat√≥ sz√°mos vitamin √©s a szervezet sz√°m√°ra fontos √°sv√°nyi anyag. A t√∂kmagot m√°r a n√©pi gy√≥gy√°szatban ismert√©k √©s alkalmazt√°k, tudt√°k, hogy fogyaszt√°sa eg√©szs√©gmegŇĎrzŇĎ √©s betegs√©gmegelŇĎzŇĎ hat√°ssal is b√≠r.

Padlizs√°n mag ehetŇĎ

A padlizs√°n magja ehetŇĎ, b√°r jellemzŇĎen ki szoktuk szedni belŇĎle a feldolgoz√°s elŇĎtt. Azonban, ha marad belŇĎle, akkor sem okoz probl√©m√°t. √Črdemes azonban a feldolgoz√°shoz k√∂zepes m√©retŇĪ term√©seket v√°lasztani. A t√ļl kis m√©retŇĪekkel t√∂bb a munka, a nagyobbakban pedig a mag.

Ha nem magunk szedj√ľk a kert√ľnkben az √©rett term√©seket, akkor a piacon v√°logatva √©rdemes az al√°bbiakra odafigyelni. Csak a feszes bŇĎrŇĪ, f√©nyes h√©j√ļ, s√∂t√©tlila sz√≠nŇĪ term√©st vegy√ľk meg. Amelyik matt sz√≠nŇĪ, r√°ncos bŇĎrŇĪ √©s ha megfogjuk benne marad az ujjunk nyoma, az m√°r nem friss, nem √©rdemes k√≠s√©rletezn√ľnk vele akkor sem, ha akci√≥s. Illetve √©ppen ez√©rt akci√≥s nagy val√≥sz√≠nŇĪs√©g szerint.

Padlizs√°n feldolgoz√°sa

A padlizs√°n feldolgoz√°sa sz√°mos m√≥don t√∂rt√©nhet, azonban nyersen nem fogyaszthat√≥. JellemzŇĎen s√ľtj√ľk, ritk√°bban p√°roljuk vagy fŇĎzz√ľk. Ilyen form√°ban sokf√©le √≠zletes √©tel alap hozz√°val√≥i. Haz√°nkban csak az ut√≥bbi √©vekben nŇĎtt meg igaz√°n a n√©pszerŇĪs√©ge, melyet k√∂nnyŇĪ kezel√©s√©nek √©s eg√©szs√©ges mivolt√°nak k√∂sz√∂nhet. A padlizs√°n ugyanis sz√°mos vitamint, √°sv√°nyi anyagot √©s rostot tartalmaz, melyre a szervezet√ľnknek sz√ľks√©ge van √©s nagy r√©sze v√≠z. Rendszeres fogyaszt√°sa √≠gy igaz√°n j√≥t√©konyan hat a szervezet√ľnkre, eg√©szs√©gmegŇĎrzŇĎ √©s betegs√©g megelŇĎzŇĎ hat√°sa is van. R√°ad√°sul a kal√≥ria tartalma sem magas, √≠gy remek kieg√©sz√≠tŇĎje a fogy√≥k√ļr√°s √©teleknek, sŇĎt l√©tezik padlizs√°n di√©ta is. √Črdemes ez√©rt a ‚Äď nem t√ļl hossz√ļ ‚Äď szezonban min√©l t√∂bbet fogyasztani belŇĎle, de t√©lire is eltehetŇĎ. Ugyanis befŇĎtt, lekv√°r is k√©sz√≠thetŇĎ belŇĎle, de ak√°r le is fagyaszthat√≥.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n

Vissza a kategória cikkeihez