Tartalomjegyzék
A zöldséges padlizsán lekvár számtalan zöldséggel és ízesítésben készülhet. Itt cukkinival, sárgarépával, kaliforniai paprikával és hagymával együtt, melyek önmagukban is nagyon egészségesek. Bárhogy is készítsük a padlizsános lekvár egy igazán finom őszi csemege. A téli reggelek egyhangúságát könnyedén feldobhatjuk vele. Már a látványa is az őszi színeket idézi. Az íze pedig… azt meg kell kóstolni!
A cukkini rendkívül tápláló és ásványi anyagokkal teli zöldség, mely magas vitamin tartalmának köszönhetően, jótékonyan hat a szervezetünkre is. Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Érdemes ezért is minél többet fogyasztani belőle és nemcsak a cukkini szezonban.
A padlizsán szintén rendkívül egészséges, számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot, rostot és vizet is tartalmaz. Mivel a kalória tartalma nem magas, remek kiegészítője a fogyókúrás étrendeknek is.
A sárgarépa – a legtöbb zöldséggel ellentétben – nyersen és sült állapotában is jótékony a szervezet számára. Érdemes ezért minden formájában rendszeresen fogyasztani. Számos módon készíthető, az egyik fő konyhai alapanyagunk.
A kaliforniai paprika szintén nagyon egészséges – főleg a C-vitamin tartalma magas – nemcsak fűszer- de gyógynövény is. Elsősorban antioxidáns, gyulladáscsökkentőhatásairól ismert.
Zöldséges padlizsán lekvár
Hozzávalók:
- 3 db cukkini
- 2 db padlizsán
- 2 db sárgarépa
- 3 db paradicsom
- 2 db vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 db kaliforniai paprika
- só, bors – ízlés szerint
- csipet kristálycukor
- befőttesüvegek jól záródó kupakokkal
Zöldséges padlizsán lekvár elkészítése lépésről – lépésre:
- A zöldségeket megmossuk, a cukkinit és a padlizsánt kockákra vágjuk.
- A répát és hagymát is megpucoljuk, a hagymát kockára vágjuk, a répát reszeljük le.
- A paradicsomot és paprikát is mossuk meg és kockázzuk össze.
- A fokhagymát is pucoljuk meg és zúzzuk össze.
- Egy serpenyőben hevítsünk olajat és tegyük bele az összes zöldséget, sózzuk, borsozzuk és csipet cukrot adjunk hozzá.
- Fedővel lefedve közepes lángon pároljuk 35-40 percig.
- Ha szükséges adjunk hozzá kevés vizet.
- Majd pürésítsük össze és töltsük bele az előzőleg alaposan kimosott, fertőtlenített üvegekbe és jól záródó kupakokkal zárjuk le.
- Száraz dunsztba tesszük és ott hagyjuk, amíg teljesen ki nem hűl (akár 1 nap is lehet).
- Ha teljesen kihűlt, mehetnek a kamra polcaira a csinos üvegek.
TIPP: Csinos üvegekbe töltve, szépen feldíszíve remek karácsonyi ajándék!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n
Vissza a kategória cikkeihez