Padlizsán lekvár

A zöldséges padlizsán lekvár számtalan zöldséggel és ízesítésben készülhet. Itt cukkinival, sárgarépával, kaliforniai paprikával és hagymával együtt, melyek önmagukban is nagyon egészségesek. Bárhogy is készítsük a padlizsános lekvár egy igazán finom őszi csemege. A téli reggelek egyhangúságát könnyedén feldobhatjuk vele. Már a látványa is az őszi színeket idézi. Az íze pedig… azt meg kell kóstolni!

A cukkini rendkívül tápláló és ásványi anyagokkal teli zöldség, mely magas vitamin tartalmának köszönhetően, jótékonyan hat a szervezetünkre is. Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Érdemes ezért is minél többet fogyasztani belőle és nemcsak a cukkini szezonban.

A padlizsán szintén rendkívül egészséges, számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot, rostot és vizet is tartalmaz. Mivel a kalória tartalma nem magas, remek kiegészítője a fogyókúrás étrendeknek is.

A sárgarépa – a legtöbb zöldséggel ellentétben – nyersen és sült állapotában is jótékony a szervezet számára. Érdemes ezért minden formájában rendszeresen fogyasztani. Számos módon készíthető, az egyik fő konyhai alapanyagunk.

A kaliforniai paprika szintén nagyon egészséges – főleg a C-vitamin tartalma magas – nemcsak fűszer- de gyógynövény is. Elsősorban antioxidáns, gyulladáscsökkentőhatásairól ismert.

Zöldséges padlizsán lekvár

Hozzávalók:

  • 3 db cukkini
  • 2 db padlizsán
  • 2 db sárgarépa
  • 3 db paradicsom
  • 2 db vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 db kaliforniai paprika
  • só, bors – ízlés szerint
  • csipet kristálycukor
  • befőttesüvegek jól záródó kupakokkal

Zöldséges padlizsán lekvár elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A zöldségeket megmossuk, a cukkinit és a padlizsánt kockákra vágjuk.
  2. A répát és hagymát is megpucoljuk, a hagymát kockára vágjuk, a répát reszeljük le.
  3. A paradicsomot és paprikát is mossuk meg és kockázzuk össze.
  4. A fokhagymát is pucoljuk meg és zúzzuk össze.
  5. Egy serpenyőben hevítsünk olajat és tegyük bele az összes zöldséget, sózzuk, borsozzuk és csipet cukrot adjunk hozzá.
  6. Fedővel lefedve közepes lángon pároljuk 35-40 percig.
  7. Ha szükséges adjunk hozzá kevés vizet.
  8. Majd pürésítsük össze és töltsük bele az előzőleg alaposan kimosott, fertőtlenített üvegekbe és jól záródó kupakokkal zárjuk le.
  9. Száraz dunsztba tesszük és ott hagyjuk, amíg teljesen ki nem hűl (akár 1 nap is lehet).
  10. Ha teljesen kihűlt, mehetnek a kamra polcaira a csinos üvegek.

TIPP: Csinos üvegekbe töltve, szépen feldíszíve remek karácsonyi ajándék!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom