Padlizsán köret

A padlizsán köret kevésbé népszerű, mint például a burgonya vagy a rizs, pedig számos módon elkészíthető. Sok gyerek sem kedveli, pedig a babák még elfogadják. A padlizsán semleges íze a fűszerezésének köszönhetően pedig igazán különleges ízhatásúvá tehető. Érdemes a rizs, tészta, krumpli triumvirátusán túl más köretekkel is megpróbálkozni, hiszen számos lehetőség adott.

Ha csak a zöldségeket vesszük számba a sárgarépa, cékla, spenót, spárga, zöldborsó, zöldbab mind elkészíthető köretnek is. Melyek a mindennapi étkezéseinket   változatossá teszik. Ráadásul jótékony hatásaiknak köszönhetően – rendszeres fogyasztásukkal – az egészségünknek is igazán jót tehetünk. Mivel a kalória tartalmuk sem magas diétás ételek remek kiegészítői is lehetnek. A sült répa még a gyerekek nagy kedvence is lehet, hiszen karamellizálódott állapotában édesebbnek hat. A sült cékla bár szintén nagyon egészséges, a cékla megosztó íze miatt nem valószínű, hogy népszerű lesz a gyerekek körében, de érdemes próbálkozni vele.

Padlizsán köret

A padlizsán is számos módon feldolgozható nemcsak főételnek, de köretnek is. A legegyszerűbb módja a padlizsán sütése vagy párolása, mely nem sok időt vesz igénybe. Ráadásul a párolás kíméletesebb, mint a főzés, így az értékes vitaminok, ásványi anyagok jobban megmaradnak benne. Napjainkra pedig egyre nagyobb népszerűségnek örvend a grillezett padlizsán is, mely húsfélék, halak, sajtok remek körete is lehet. De akár önálló fogásként is megállja a helyét.

A padlizsán sütőben sütve is remek körete húsételeknek, halaknak, sajtoknak egyaránt. De nagyon népszerűek a padlizsános rizottók, raguk, melyek gazdagon zöldségezve, húsozva egytálételként is megállják a helyüket.

Padlizsános receptek

Mára nemcsak a padlizsánkrém jut eszünkbe erről az egészséges növényről, hiszen számos különleges – de egyszerűen elkészíthető étel – remek alapanyaga. Bár a padlizsánkrém is – köszönhetően rengeteg feldolgozási, fűszerezési lehetőségének – szinte megunhatatlan a szezonban és azon kívül is. A padlizsán receptek széles kínálata pedig megmutatja, hogy ez a növény már régen nem a szegények eledele. Hiszen számos ízletes leves, főzelék és változatosan elkészíthető rakott ételek sora készíthető belőle. Bár a padlizsán szezonja nem tart sokáig – fagyasztva és befőzve – egész évben elérhető.

Készíthetők ezek az ételek diétásan, húsosan vagy hús nélkül. A padlizsán olyan sokféleképpen variálható és fűszerezhető, hogy szinte megunhatatlan alapanyagot biztosít számunkra egész évben. Bátran kísérletezzünk vele!

Mennyország a padlizsán imádók számára:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom