Padlizsán kalória

A padlizsán kalória tartalma rendkívül alacsony, ugyanakkor étvágyjavító és laktató egyaránt. Éppen ezért remek kiegészítője diétás étrendeknek is. Érdemes belőle minél többet fogyasztani a szezonban, mivel számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot, rostot tartalmaz.

Ideális fogyasztási módjai: sütőben megsütve, majd megfűszerezve és néhány csepp frissen facsart citrom levével ízesítve.

Padlizsán kalória tartalma

10 dkg padlizsán az alábbi értékekkel bír:

  • 25 kcal
  • 1 g fehérje
  • 0,2 g zsír
  • 3,5 g szénhidrát (ebből cukor: 3,5 g)
  • 3 g rostot tartalmaz.

A padlizsán glikémiás indexe 15, mely szintén rendkívül alacsony. Ez azt jelenti, hogy nem gyorsan felszívódó szénhidrát.

Mi is az a glikémiás index? 

A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.

Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.

Ha megnézzük a különböző szénhidráttípusokhoz tartozó glikémiás indexet, látható, hogy egyes összetett szénhidrátok jobban megemelik a vércukorszintet, mint az egyszerű szénhidrátok. Mivel a glikémiás index segítségével arányaiban meghatározható, hogy a szénhidrátok miként hatnak a szervezet vércukorszintjére, fontos eszközként használhatod azt azon ételek és élelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid és hosszú távon segítenek a vércukorszint stabilizálásában, illetve ellátják szervezeted a szükséges energiával.

Például a burgonya esetében, nem mindegy, hogy nyers, főtt, vagy krumplipüréről beszélünk. A püré ugyanis magasabb glikémiás indexű, mint a héjában főtt krumpli, ugyanis a pürésítés gyorsítja az alapanyag felszívódását.

Azonban, ha ehhez fehérjében gazdag alapanyag társul (pl. egy szelet hús), akkor már a krumpli vércukorszint emelő képessége is csökken. Mindez egy tál friss salátával – lehetőleg hidegen sajtolt olajjal meglocsolva – a rost bevitel miatt jó kombináció lehet. Tehát a jó ételkészítési technikákkal és az alapanyagok kombinálásával tudatosan befolyásolhatjuk az ételek vércukorszint emelő képességét.

KALÓRIA KÁOSZ | AVAGY HOGY IS VAN EZ A KALÓRIADEFICIT?:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom