Padlizsán hatása

A padlizsán hatása a szervezetre igazán jelentős, bár hazánkban nincs jelen a népi gyógyászatban. A padlizsán – bár a burgonyafélékhez tartozó egyéves növény – nem Amerikából került Európába. Eredetileg Kelet-Indiából származik, innen került Európába, elsősorban a mediterrán éghajlatú országokba. Így lett a görög és az olasz konyha egyik fő alapanyaga is. Hazánkban igazán kedvelt zöldséggé csak az utóbbi néhány évtizedben vált.

Főleg a kiskerti termesztése jelentős, biokertben és magaságyásban is könnyedén nevelhető. Bár a szezonja nem tart hosszú ideig, érdemes azalatt minél többet fogyasztani, feldolgozni belőle. Hiszen rendkívül egészséges, mely a szerveztre csak rendszeres fogyasztás mellett fejti ki jótékony hatását. Remekül fagyasztható és befőtt is készülhet belőle, így akár egész évben hozzájuthatunk.

Padlizsán hatása

A padlizsán vitamin– és ásványi anyag tartalma igazán magas és nagy része víz. Ezen kívül a rost tartalma is magas, ennek köszönhetően számos jótékony hatással bír a szervezetre.

Többek között:

  • magas víz tartalmának köszönhetően hidratál
  • a rostok jelentős szerepet játszanak az emésztés könnyítésében, az anyagcsere folyamatok gyorsításában, emiatt a fogyókúrában is hatékony
  • csökkenti a székrekedést és a puffadást
  • antioxidáns és gyulladásgátló hatású is, melynek köszönhetően lassítja az öregedési folyamatokat
  • hatékony a vércukorszint szabályozásában
  • koleszterinszint csökkentő és segít a vérnyomás stabilizálásában is
  • hatékony a szívproblémák kockázatának csökkentésében

Továbbá segítség lehet, ha szeretnénk letenni a cigarettát, ugyanis kis mennyiségben nikotint is tartalmaz, mely könnyebbséget jelenthet annak, aki éppen szeretne leszokni.

Gyógyászati javallatok:

  • nehéz emésztés
  • székrekedés
  • csökkent vizelet kiválasztás
  • a hasnyálmirigy, a máj és a vesék túlzott igénybevétele

Ellenjavallatok

Csak érett padlizsánt fogyasszunk, melyen nincsenek zöld elszíneződések. Ha besózzuk és lecsöpögtetjük, akkor eltávolítjuk a káros szolanintartalmát.  

Padlizsán feldolgozása

A padlizsán leginkább akkor biztosítja friss, édes ízét, ha természetes eljárással termesztik a neki megfelelő időszakban.  A padlizsán héja és az alatti terület, ahol a benne található vitaminok nagy része koncentrálódik, így érdemes héjastól együtt felhasználni.

Táplálkozási célra a padlizsánt párolják, főzik vagy megsütik. Az utóbbi időben a grillezett padlizsán is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Ideális fogyasztási módjai:

  • Sütőben megsütve majd megfűszerezve, olívaolajjal és frissen facsart citrom levével ízesítve.
  • Megsütve majd krémként elkészítvefokhagymával és lilahagymával, ízesítve
  • Köretnek vagy tésztára padlizsán mártásként.

Salátákat is gazdagíthatunk vele.

Vashiány és vérszegénység esetén padlizsán !!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n

Vissza a kategória cikkeihez