Tartalomjegyzék
A padlizsán hatása a szervezetre igazán jelentős, bár hazánkban nincs jelen a népi gyógyászatban. A padlizsán – bár a burgonyafélékhez tartozó egyéves növény – nem Amerikából került Európába. Eredetileg Kelet-Indiából származik, innen került Európába, elsősorban a mediterrán éghajlatú országokba. Így lett a görög és az olasz konyha egyik fő alapanyaga is. Hazánkban igazán kedvelt zöldséggé csak az utóbbi néhány évtizedben vált.
Főleg a kiskerti termesztése jelentős, biokertben és magaságyásban is könnyedén nevelhető. Bár a szezonja nem tart hosszú ideig, érdemes azalatt minél többet fogyasztani, feldolgozni belőle. Hiszen rendkívül egészséges, mely a szerveztre csak rendszeres fogyasztás mellett fejti ki jótékony hatását. Remekül fagyasztható és befőtt is készülhet belőle, így akár egész évben hozzájuthatunk.
Padlizsán hatása
A padlizsán vitamin– és ásványi anyag tartalma igazán magas és nagy része víz. Ezen kívül a rost tartalma is magas, ennek köszönhetően számos jótékony hatással bír a szervezetre.
Többek között:
- magas víz tartalmának köszönhetően hidratál
- a rostok jelentős szerepet játszanak az emésztés könnyítésében, az anyagcsere folyamatok gyorsításában, emiatt a fogyókúrában is hatékony
- csökkenti a székrekedést és a puffadást
- antioxidáns és gyulladásgátló hatású is, melynek köszönhetően lassítja az öregedési folyamatokat
- hatékony a vércukorszint szabályozásában
- koleszterinszint csökkentő és segít a vérnyomás stabilizálásában is
- hatékony a szívproblémák kockázatának csökkentésében
Továbbá segítség lehet, ha szeretnénk letenni a cigarettát, ugyanis kis mennyiségben nikotint is tartalmaz, mely könnyebbséget jelenthet annak, aki éppen szeretne leszokni.
Gyógyászati javallatok:
- nehéz emésztés
- székrekedés
- csökkent vizelet kiválasztás
- a hasnyálmirigy, a máj és a vesék túlzott igénybevétele
Ellenjavallatok
Csak érett padlizsánt fogyasszunk, melyen nincsenek zöld elszíneződések. Ha besózzuk és lecsöpögtetjük, akkor eltávolítjuk a káros szolanintartalmát.
Padlizsán feldolgozása
A padlizsán leginkább akkor biztosítja friss, édes ízét, ha természetes eljárással termesztik a neki megfelelő időszakban. A padlizsán héja és az alatti terület, ahol a benne található vitaminok nagy része koncentrálódik, így érdemes héjastól együtt felhasználni.
Táplálkozási célra a padlizsánt párolják, főzik vagy megsütik. Az utóbbi időben a grillezett padlizsán is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.
Ideális fogyasztási módjai:
- Sütőben megsütve majd megfűszerezve, olívaolajjal és frissen facsart citrom levével ízesítve.
- Megsütve majd krémként elkészítve – fokhagymával és lilahagymával, ízesítve
- Köretnek vagy tésztára padlizsán mártásként.
Salátákat is gazdagíthatunk vele.
Vashiány és vérszegénység esetén padlizsán !!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n
Vissza a kategória cikkeihez