Padlizsán gondozása

A padlizsán gondozása elengedhetetlen az egészséges termés érdekében. Ez a növény Dél-Ázsiában őshonos, de a hidegtűrő fajták nemesítésének köszönhetően hazánkban is egyre népszerűbb. Nagyüzemi termesztése mellett kiskertben, biokertben, magaságyásban, de akár cserépben is nevelhető. Rendkívül egészséges, hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Számos módon felhasználható. Ráadásul alacsony a kalória tartalma, így remek kiegészítője lehet a diétás étrendeknek.

Padlizsán vetése, ültetése

Termesztése történhet magvetéssel vagy palántázással. Érdemes a vetőmagokat hiteles forrásból vásárolni, lehetőleg olyan helyről, ahol a felmerülő kérdéseinkre is válaszolni tudnak.

Vetése március közepén kezdődhet. Házi kertekben a vetése folyamatosan történhet egészen július közepéig, így viszont folyamatosan is szedhető, ahogy érik.

Szabadföldbe csak május közepe felé – ha már az éjszaki hőmérséklet sem megy 15 °C alá – ültessük a palántákat. Ugyanis melegigényes növény. Hőigénye csíráztatáskor is legalább 22-25 °C. Kiültetéséig is meleg helyen kell tartani.

Kiültetése előtt a földet előzőleg már készítsük elő: ássuk fel, mentesítsük a gyomoktól és trágyázzuk is meg. Olyan helyet keressünk a számára, ahol a lehető legtöbb nap éri. A padlizsán termesztése közel azonos a paprika termesztésével. Kiültetés során az ideális sor- és tőtávolság 70X90 cm.

A padlizsán a jó vízelvezetésű, homokos-agyagos, vagy agyagos talajt kedveli.  

Nem szabad olyan mélyre ültetni, mint például a paradicsomot, vagyis a sziklevelei nem kerülhetnek a talap felszíne alá. Alaposan öntözzük be, de figyeljünk arra, hogy a víz is szobahőmérsékletű legyen.

Majd érdemes mulcsozni a talajt. Ezáltal a föld könnyebben megtartja a nedvességet, illetve a gyomok is jobban távoltarthatók.

A padlizsán gondozása

Annak ellenére, hogy szárazságtűrő, meleg kedvelő növény, fontos a folyamatos öntözése. Azonban figyeljünk rá, hogy a víz a földre és ne a növényre menjen. Amennyiben nem egyenletes az öntözése, akkor a termés egyenetlenül növekedhet. Javasolt a csepegtető rendszer használata.

Szükséges a rendszeres kapálása is, mely nemcsak a gyommentesítés miatt, hanem a talaj tömörödöttségét megelőzendő is nagyon fontos. Ugyanis a locsolás hatására összetömörödött talaj levegőtlenné válik, ezáltal a növény hajtásai elsárgulnak és a növekedése is leáll.

Érdemes arra is figyelni – akár már az ültetés során – ahogy növekednek, szükségük lesz támasztékra, akárcsak az uborka vagy a karóbab esetén. Mivel akár másfél méterre is nőhetnek és a terméseik nagyok és nehezek. Annál is inkább érdemes ezt már előre elkészíteni, mert a talajra leérő termés a fertőzésveszélynek is ki van téve.

Annak érdekében, hogy nagyobb gyümölcsöt neveljen a növény, érdemes maximum 5-6 termést hagyni száranként. Ehhez a többi virágot csípjük le.

A termés leszedéséig ajánlott a folyamatos tápanyag utánpótlás is, ez főleg a cserépben nevelt növények esetében nagyon fontos.

Padlizsán biokertben is vethető. Így akár természetes rásegítéssel is védekezhetünk a betegségeivel, kártevőivel szemben.

Padlizsán társnövényei: bokorbab, fokhagyma, paprika, retek, spenót, bársonyvirág, borsikafű, kakukkfű, majoránna, tárkony.

Azonban figyeljünk rá, hogy ne kerüljön burgonya, kapor és sárgabarack mellé!

Fajtától – és tenyész időtől függően – a termés virágzás után már a rövid tenyész idejű fajták esetében 15-20 nappal, a hosszú tenyész idejűek esetében 35-40 nap múlva szedhetők.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom