Tartalomjegyzék
A padlizsán fűszerezése rendkívül izgalmassá teszi a belőle készült ételeket. Ez főleg azért fontos, mivel a padlizsán önmagában nem egy jellegzetes ízű alapanyag. Bár napjainkra népszerűsége egyre nő és egyre keresettebb a padlizsán szezonban. Fontos konyhai alapanyag, jól elkészítve, finoman fűszerezve igazán ízletes ételeket lehet készíteni belőle. Nagyon egészséges, ezért is fontos lenne minél többet fogyasztani belőle. Hiszen magas a vitamin– és az ásványi anyag tartalma, és sok benne a rost is. Rendszeres fogyasztásával, számos betegség megelőzhető.
Padlizsán fűszerezése
A padlizsánnak számos fűszere van, melyeket attól függően használunk, hogy mit készítünk belőle. Ha levesként, főzelékként készítjük, akkor a fokhagyma, bors remekül kiemeli az ízét. A lilahagyma, hagyma, mustár, fűszerpaprika, chili a csípősebb ízeket erősíti, bátran használhatjuk őket is. Frissen facsart citrom levét és borsmentát is használhatunk.
Érdemes gazdagon fűszerezni, hiszen a fűszerek kiemelik a padlizsán ízét. Ráadásul, más és más ízhatást érhetünk el általuk.
A padlizsán fűszerei
Bazsalikom: az olasz – és mediterrán – konyha egyik alap fűszernövénye. Erős antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású, de jótékonyan hat az emésztésre is. Kellemetlen szájszag és migrén esetén is hatásos. Rendkívül jól illik paradicsomos ételekhez, mártásokhoz, szószokhoz.
Bors: A bors az egyik leggyakrabban használt fűszer, melyet ételek, húsok, fűszerkeverékek, kolbászáruk ízesítéséhez mindenütt használnak. Durvára őrölve sajtokat is forgatnak bele.
Fokhagyma: a magyar konyha egyik alap fűszernövénye, mely szinte a legtöbb zöldséghez jól illik. Bármilyen sós padlizsános ételbe remekül megállja a helyét. Nemcsak ételízesítő, az egyik legjelentősebb gyógynövényünk is.
Kakukkfű: gyógy- és fűszernövény is, mely hatását elsősorban az illóolajának köszönheti. Gyulladásgátló és vizelethajtó is. A leggyakrabban használt konyhai fűszernövényeink egyike. Elsősorban paradicsomos ételekhez, szószokhoz, mártásokhoz, gombás és tejszínes ételekhez használjuk. De a húsok, halak, semlegesebb ízű zöldségek – cukkini, burgonya – ízesítésére is kiváló. A bab, borsó, káposztafélék készítésénél az emésztést segítendő használjuk az ízesítés mellett.
Oregánó: A közönséges szurokfű élénkítő, erősítő és fertőzésgátló hatású is. Leginkább a paradicsomos ételek fűszereként ismert, de tésztás és zöldséges ételek remek ízesítője is.
Rozmaring: nemcsak fűszernövényként, de gyógynövényként is jelentős. Emésztést segítő, epe működést fokozó, immunrendszer erősítő, vizelethajtó hatásairól ismert. Remek fűszere sült húsoknak, húsos raguknak, pácoknak, szószoknak, zöldségleveseknek és zöldséges ételeknek egyaránt.
Érdemes fűszerezését annak megfelelően változtatni, variálni, hogy milyen ételt készítünk belőle.
Szuper padlizsán recept:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n
Vissza a kategória cikkeihez