Padlizsán felhasználása

A padlizsán felhasználása rendkívül széleskörű, annak ellenére, hogy az íze meglehetősen megosztó. Pedig nagyon egészséges, rendszeres fogyasztásával a vitamin– és ásványianyag raktárainkat is feltölthetjük a téli vitaminhiányos időszak előtt. Ráadásul remekül fagyasztható, de befőtt és lekvár is készíthető belőle, így akár egész évben elérhető. Ez azért is fontos, mert a padlizsán szezonja nem tart túl hosszú ideig. Ebben az időszakban azonban érdemes minél többet fogyasztani és eltenni belőle télire.

Padlizsán felhasználása – nyersen

A padlizsán – mely a burgonyafélék családjába tartozó növény – kizárólag főzve vagy sütve fogyasztható. Ugyanis a benne található szolanin gyomorbántalmakat, akár mérgezést is okozhat. Ezt főzéssel vagy sütéssel tudjuk étkezésre alkalmassá tenni. Ezért fontos, hogy a zöld részeitakárcsak a burgonyánakne fogyasszuk el. Azt mindig vágjuk le. A paradicsom is ide tartozik, a zöld részeit annak sem tanácsos elfogyasztani, de az érett, piros paradicsom szolanin tartalma már nem jelentős.

A padlizsán kalória tartalma ráadásul igazán alacsony, így fogyókúrás, diétás étrendek remek kiegészítője is lehet. De létezik padlizsán diéta is.

Padlizsán felhasználása párolva, főve, sütve

A leggyakoribb feldolgozási módja sütve, ritkábban párolva vagy főzve történik. Így készül a szezon kihagyhatatlan finomsága, a padlizsánkrém vagy a padlizsánkrémleves is. A padlizsán grillezése az utóbbi időkben nagy népszerűségnek örvend, számos egyéb zöldség mellett. Sült feldolgozási módja esetén pedig akár önmagában, köretként is megállja a helyét. De ez az alapja a különböző rakott és egyéb tésztás ételeknek egyaránt.

A padlizsán fűszerezése által pedig igazán különleges ízhatások érhetők el. Bártan fűszerezzük!

Padlizsán tárolása

A frissen szedett egész padlizsánokat ajánlott hűvös, szellős, de fagymentes helyen tárolni. A hideg betonra ne tegyük, mert a lecsapódó pára hatására hamar megromlik. Érdemesebb faládában vagy kartondobozban tárolni egymás mellett úgy, hogy ne érjenek össze.

Ha már felvágtuk a hűtőszekrény zöldséges rekeszében fóliával lefedve még akár egy hétig is eltartható. Azonban arra figyeljünk, hogy ne mossuk meg csak közvetlenül a felhasználás előtt, ugyanis akkor hamarabb romlik.

Ha a vásárlást követően mégsem tudjuk felhasználni, inkább fagyasszuk le, hiszen a padlizsán remekül le is fagyasztható.

Mozzarellás sült padlizsán:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom