Padlizsán fagyasztása 

A padlizsán fagyasztása az egyik lehetséges módja annak, ha télire el szeretnénk tenni ebből az egészséges zöldségből. Bár elkészítése leginkább a padlizsán szezonban kerül előtérbe, de egész évben elérhető, így szinte bármikor fogyaszthatunk belőle.Ugyanis a padlizsán befőzése és a fagyasztása is egy-egy módja annak, hogy ne csak szezonban tudjunk fogyasztani belőle.  Természetesen érdemes belőle ebben az időszakban minél többet beszerezni, feldolgozni, fogyasztani. Ugyanis a padlizsán hatása a szervezre leginkább rendszeres fogyasztás mellett érvényesül.  

Amikor még nem volt hűtőszekrény és a cukrot sem ismerték, az emberek mindig olyan zöldséget, gyümölcsöt fogyasztottak, aminek éppen a szezonja volt. Majd a növényi termények gyűjtögetésével szinte egy időben már elkezdődött a felesleg megőrzése is. A különböző területeken más-más eljárást alkalmaztak.

Ugyanis a hideg mérsékelt égöv területein a konzerválásra a fagy hatását használták ki a jég felhasználásával, ám a száraz, sivatagos területeken az aszalás, szárítás, illetve a sóval való tartósítás terjedt el.

Az aszalás a legősibb tartósítási eljárás, melyet során a gyümölcsökből elvonásra kerül a víztartalom nagy része. Ez azóta is nagyon népszerű és az aszalható gyümölcsök száma – az eljárás modernizálásával – egyre csak növekszik. Hazánkban jellemzően a szilva, sárgabarack, alma, körte, meggy, de az áfonya is nagyon népszerű aszalt gyümölcs formájában is.

A cukor megjelenésével pedig a befőzések, lekvár főzések kora nyitott meg új lehetőségeket. A zöldségeket savanyítással is tartósították, a húst pedig elsősorban sózással, füstöléssel.

Padlizsán fagyasztása

A padlizsán – akárcsak számos zöldség – le is fagyasztható. Figyeljünk arra, hogy mindig csak friss zöldséget vásároljunk. Különösen igaz ez olyan zöldségekre, mint a zöldbab vagy a spárga, ahol, ha nem nedvdús, vagy barnás foltok vannak rajta, akkor már ne vegyük meg.

A felesleget tehát bátran fagyasszuk le. A padlizsán fagyasztható nyersen, főzve vagy sütve egyaránt. Attól függően kell lefagyasztanunk, hogy mire szeretnénk majd felhasználni.

A padlizsánt tisztítsuk meg, majd, vágjuk a kívánt méretre. Sózzuk be és hagyjuk, hogy a leve kicsepegjen. Majd süssük meg vagy főzzük elő. Akár már így bezacskózhatjuk vagy a kívánt méretű dobozokba tehetjük. Kész krémként is elkészíthetjük és úgy is lefagyaszthatjuk. Ilyenkor a fűszereket, majonézt utólag tegyük hozzá a felolvasztást követően. De akár össze is turmixoljatjuk, és szintén dobozokba fagyaszthatjuk le. Remek alapanyaga lesz a krémlevesnek, pürének egyaránt.

Felkockázva is fagyasztható.

A padlizsán fagyasztva legfeljebb fél évig tartható el.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom