Padlizsán elkészítése

A padlizsán elkészítése számos módon történhet és nem tartozik a bonyolult feladatok közé. Sokan mégis vonakodnak tőle és ha nagyobb mennyiség áll rendelkezésükre, inkább elajándékozzák. Pedig a padlizsán nagyon egészséges, számos vitamint– és ásványianyagot, – a szervezet számára hasznos rostot is tartalmaz. Ráadásul nagy része – több, mint 80%-a víz – mely a szervezet hidratálásában is fontos szerepet játszik. Érdemes belőle minél többet fogyasztani és nemcsak a padlizsán szezonbanHiszen – megfelelő helyen tartva – hosszú ideig tárolható, de akár le is fagyasztható és befőtt is készíthető belőle. Már viszonylag korán babáknak is adható – ha nem is rögtön a hozzátáplálást követően – érdemes őket is minél előbb megismertetni ezzel a zöldséggel is.

Padlizsán vásárlása, tisztítása

A padlizsánt szedhetjük magunk a kertből vagy vásárolhatjuk a piacon, bevásárlóközpontokban. Mindig figyeljünk arra, hogy lehetőleg szezonban vásároljuk a friss zöldségeket gyümölcsöket. Egyrészt akkor a legvitamindúsabb, másrészt az ára is abban az időszakban a legkedvezőbb.

A padlizsánt meg kell tisztítani a szennyeződésektől és utána tudjuk feldolgozni. Ha sütjük, akkor alapos mosás és szárítás után tudjuk megsütni, ezt jellemzően a héjával együtt tesszük. Ha főzzük vagy pároljuk, akkor sem szoktuk meghámozni. Elég a végeit levágni és felkockázni vagy a kívánt formára, méretre vágni. A padlizsán lilás héja ugyanis egészségvédő antioxidánsokat is tartalmaz, fogyasztása igazán jótékony. Akárcsak az egyéb lilás színű zöldségek, gyümölcsök esetében. Ilyen például a lilahagyma is, mely a vöröshagymánál jótékonyabb a szervezet számára.

Padlizsán elkészítése

A padlizsánt jellemzően sütni szoktuk, ez az alapja számos ételnek, de akár sütve – számos ízletes feldolgozását követve – fogyaszthatjuk köretként is. Remek kiegészítője grillezett húsoknak, fasírtoknak, sajtoknak, halaknak egyaránt. De grillezhetjük, főzhetjük is. Bár inkább kíméletesen pároljuk, mint főzzük akkor jobban benne maradnak a szervezet számára hasznos vitaminok és ásványianyagok. Párolni lehet pároló edényben, de egy fém szűrő segítségével, hagyományos, sima edényben is.

Padlizsán tárolása

A padlizsán tárolása nem bonyolult folyamat, de mivel ez a zöldség elég sérülékeny, érdemes néhány dologra odafigyelni. Csak ép, sérülésmentes darabokat tároljunk hosszabb időre. Azokat is hűvős, fagymentes, jól szellőző sötét helyen úgy, hogy ne érjenek össze.

Ha erre nincs lehetőségünk fagyasztva vagy befőttként is elrakhatjuk télire. Ha már felvágtuk, akkor hűtőben – fóliával letakarva – még néhány napig, akár egy hétig is friss marad, de érdemes minél előbb elfogyasztani vagy feldolgozni. Így a szezonon kívül is hozzájuthatunk az értékes zöldséghez.

Padlizsános tészta:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom