Padlizsán betegségei

A padlizsán betegségei közül a leggyakrabban előfordulók a földibolhák, a lisztharmat, valamint a paradicsomhernyó. Ez a növény Dél-Ázsiában őshonos, azonban az új fajtáknak köszönhetően a hűvösebb éghajlatú területeken is megterem. Így hazánkban is egyre népszerűbb nemcsak kiskerti, de nagyüzemi termesztése is. Mivel rokona a paradicsomnak, paprikának és burgonyának is, termesztése hasonlóan történik. Igényli a hosszabb időszakon keresztül tartó napsütést és a meleg időjárást.

padlizsán gondozást, törődést igénylő növény, mely a mérsékelten meleg éghajlaton érzi jól magát. Gondoskodni kell a rendszeres tápanyagellátásról, de a növényvédelmi feladatok elvégzéséről egyaránt. Ez mind elmaradhatatlan része az eredményes és egészséges padlizsán termesztésének. Természetesen biokertben is nevelhető, ezáltal csökkentve a környezeti károsodást, mivel itt permetezés helyett társnövények ültetésével és vetésforgóval védekeznek a betegségek ellen. Ha nem megfelelő a kertünk talaja, magaságyásban is ültethetjük. Ha pedig nincs kertünk, sem kell elkeserednünk, ugyanis a padlizsán cserépben is termeszthető.

A padlizsán betegségei – kórokozók által

Lisztharmat

A lisztharmat tünetei a leveleken megjelenő fehér, porszerű foltok. Ezek megsárgulhatnak és a levél pusztulásához is vezethetnek. Védekezés ellene elsősorban megelőzéssel történhet. Ellenálló fajták beszerzésével, valamint az ültetés során napos, nyílt területre való helyezéssel, ahol biztosított a levegő járása. Valamint nagyon fontos, hogy öntözés során a talajt és ne a leveleket locsoljuk. Fontos a talaj fertőtlenítése is, de a vetésforgó alkalmazása egyaránt hatásos lehet

A padlizsán betegségei – kártevők által

Földibolhák

A leggyakoribb kártevői a földibolhák, amelyek a fiatal palántákban – apró lyukak által – okoznak levél károsodást. A védekezés szintén megelőzéssel történhet. Egyrészt a növényeket sortakaró alatt tartani addig, amíg a levélkárosodást már el tudják viselni. Másrészt az áttelelő bogarak miatt a talaj fertőtlenítésével, a beteg növényi részek megsemmisítésével.

Paradicsomhernyó

A méretes kukacok a padlizsán többi rokonának tagjait – így a paradicsomot, paprikát és burgonyát – sem kímélik. Jellegzetes zöld színük miatt nehezen felismerhetők, mert könnyedén beleolvadnak a környezetükbe. A növény levelét, szárát és termését egyaránt károsíthatják. Az akár 12 cm nagyságúra is megnövő kártevők rendkívül falánkak. A növényi részek pusztítását követően bebábozódnak és a talajban töltik a telet.

Jelenlétükre a megrágott – vagy akár teljesen hiányzó – levelek, a leveleken hátrahagyott apró, fekete ürülékek utalhatnak.  

Elterjedését és szaporodását elsősorban vetésforgó alkalmazásával és fertőzésmentes, megbízható helyről vásárolt palánták használatával előzhetjük meg.

Burgonyabogár

A burgonyabogár lárvái és kifejlett példányai is képesek óriási kárt okozni, elsősorban a burgonya növényen. Ugyanis a teljes lombozatot, ennek következtében pedig a termést is megsemmisítheti. A fiatal lárvák a levél fonáki oldalán találhatók meg, majd ahogy nőnek egyre több levelet fogyasztanak. Mivel pedig a 10%-os lombveszteség is már 8-10 %-os terméskiesést jelent, minél előbb szükséges a védekezés ellenük. Két nemzedékük fejlődik évente a második nemzedék már a talajra került gumókat is károsítja. A talajban áttelelt bogarak április-májusban jönnek elő. Majd a levelekre rakott lárvák fejlődésével indul a növény pusztulása. A kifejlett lárvák június közepén újra a talajba vonulnak bábozódni. Így a második nemzedék megjelenésével már június végén, július elején számolni lehet.

Elterjedését és szaporodását elsősorban itt is vetésforgó alkalmazásával és növényvédelemmel előzhetjük meg.

Ha a burgonyát már elpusztították, vagy az már felszedésre került, akkor kerül képbe a paradicsom és a padlizsán is.  

Az alapvető gondosság, például a rendszeres ellenőrzés, a megfelelő öntözés és a talaj gondozása kulcsfontosságú a padlizsán növények egészségének megőrzéséhez. Az ellenőrzés során azonnal reagálhatunk a betegségekre vagy rovarproblémákra, és így minimalizálhatjuk a kárt és növelhetjük a termés mennyiségét és minőségét.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom