Padlizsán babáknak

Vajon mikortól adható padlizsán babáknak? A padlizsán szezon idején érdemes az értékes zöldségből betárolni, mert nagyon egészséges. A vitamin – ásványianyag és rost tartalma is igen magas, így rendszeres fogyasztásával a padlizsán hatása érezhető a szervezet számára is. Ráadásul számos módon felhasználható. Gyerekeknek, babáknak elsősorban a padlizsánkrém, padlizsánpüré formájában érdemes a megismertetést kezdeni. Ehhez viszont a fűszerezésénél igazán óvatosan kell bánni.

Mikortól adható padlizsán babáknak?

A padlizsán azon zöldségek közé tartozik, ami a hozzátáplálás kezdetét követően rögtön még nem adható. Ajánlott a 10 hónapos kor környékét megvárni vele. A 6 hónapos kor nagyjából a hozzátáplálás időszakának a kezdete. Ekkorra ugyanis a legtöbb baba pocakja már megérik az új ízek emésztésére. Ilyenkor már meg lehet próbálkozni a burgonya, a cékla, a sárgarépa, saláta, édesburgonya, gesztenye, brokkoli, spárga megismertetésével is.

Gyümölcsök közül először érdemes az alma, őszibarack, banán kóstoltatásával kezdeni. Ajánlott 3-4 napig egy étel adása, hogy meg tudja szokni a gyomruk.

Érdemes ezeket szépen sorban bevezetni, hogy a gyomruk meg tudja szokni az új ízeket. Párolt, vagy főtt formában célszerű először megismertetni velük úgy, hogy alaposan leturmixoljuk, vagy összepasszírozzuk. A párolás esetében kevésbé sérülnek a zöldségekben található vitaminok.

Nem sok étel van, ami 1 éves kor alatt nem adható, de a málna, az eper, a dió, a méz, mind ezek közé tartozik.

Mire érdemes figyelni, ha padlizsánt adunk a babának

  • Alaposan meg kell mosni a zöldség, gyümölcs héját, csak ezután pucoljuk meg.
  • Inkább pároljuk, mint főzzük.
  • A magjait távolítsuk el.
  • Alaposan turmixoljuk össze, ne maradjanak benne darabok, mert az félrenyelést, fulladást okozhat.
  • Itt is érvényes az alapszabály, mely szerint egyszerre csak egy új étel bevezetésére kerüljön sor. Ugyanis, mint ahogy számos zöldség vagy gyümölcs a padlizsán is okozhat allergiát, bár ez nagyon ritka. De mindenképpen érdemes figyelni a padlizsán allergia tüneteire, ha először adunk a babának belőle.

A padlizsán jótékony hatásai a babának:

Magas rost tartalma miatt könnyíti az emésztést, ezért székrekedéses babáknak kifejezett természetes segítség. Számos vitamin– és ásványianyag megtalálható benne, melyek a babák egészséges fejlődéséhez elengedhetetlenek.

Ráadásul rendkívül jól fűszerezhető, így akár édes, akár sós ételekhez keverhetjük. A padlizsánpüré csirkehússal kifejezetten jó választás, mely burgonyával is dúsítható. Azonban a babáknak óvatosan fűszerezzünk.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom