Padlizsán allergia

Bizony padlizsán allergia is létezik, és nem is olyan ritka előfordulású. Bár sokkal gyakoribb előfordulásúak a keresztallergiás tünetek.

Mi is az a keresztallergia?

A keresztallergia esetében a hasonlóság valamilyen pollen-pollen, vagy pollen és bizonyos ételek között áll fenn. 

A keresztallergia ugyanis azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti.

Jellemző pollen-étel keresztallergiák

A padlizsán rendkívül egészséges zöldség, mely az utóbbi évtizedekben hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ez főleg könnyen kezelhetőségének, magas vitamin- és nyomelem tartalmának köszönhető. Jellemzően nem okoz allergiás reakciókat, azonban mivel az immunrendszer minden ember esetében egyedi és teljesen sokrétű, így van, akinél előfordulhat. Gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt előfordulhat.

Érdemes figyelni arra, hogy aki viszont allergiás tüneteket produkál a padlizsán esetében, az a hasonló zöldségekre – burgonya, paradicsom, cukkini, sütőtök, uborka – is adhat allergiás reakciókat. Fontos, hogy kisbabák esetén legyünk nagyon körültekintőek a padlizsán – de bármely más új étel – bevezetése esetén is. Bár gyerek esetében 10 hónapos kor körül már adható, 3 éves korig is várhatunk vele. Ugyanis addigra már teljesen kialakul a gyomor. 

Allergiás reakciókat okozhat a műtrágya vagy egyéb szerek használata is a termesztett zöldségek esetén. Érdemes ezért lehetőleg szezonban vásárolni a zöldségeket, gyümölcsöket, amikor valószínűleg a legkevesebb szer éri őket.

Milyen tüneteket okoz akár a padlizsán allergia vagy általában az allergiák?

A pollenallergia tipikusan tüsszögéssel, orrfolyással, könnyezéssel, szemviszketéssel, torokkaparással, rosszabb esetben pedig asztmatikus panaszokkal jár.

A keresztallergiának ezzel szemben az elfogyasztott étel hatására a szájüregben lép fel először allergiás válasz. Ismertetőjelei:

  • a szájüregben kellemetlen viszketés érzése
  • ajakduzzanat
  • nyelvduzzanat
  • garatvizenyő
  • hasi görcsök
  • hányás

A keresztallergia az allergiások 5-10 százalékánál fordul elő, ezen belül is kiemelkedő a nyírfapollen allergiások száma. Esetükben jóval gyakoribb a pollen-étel keresztreakció, előfordulása megközelíti a 30 százalékot. A légúti panaszok mellett a nyírfapollen tehát nagyon gyakran vált ki keresztallergiát, és bár a légúti tünetek csak néhány hétig jelentkeznek, a keresztallergia okozta orális allergia szindróma tünetei egész évben kínozhatják a beteget.

Pollen- és keresztallergia ellen: Immunterápia

Évről-évre nő a nyírfapollenre allergiások száma, közöttük pedig különösen magas a keresztallergia előfordulása. Létezik ellene tartós kezelés, az immunterápia, melyet október-november hónapban kell megkezdeni.

A nyírfapollen allergia okozta keresztallergia tünetei ellen, nem feltétlenül a felsorolt gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának kerülése jelenti a megoldást. Az allergén immunterápia a légúti panaszok mellett, a keresztallergia tüneteit is képes enyhíteni. A kezelést szezonálisan alkalmazzák, a nyírfa virágzását megelőzően decemberig kezdhető meg a kezelés.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom