Tartalomjegyzék
A muszaka egy hagyományos görög étel, mely egyre népszerűbb hazánkban is. Érdemes kipróbálni a szezonban, mert – bár kicsit időigényes – remek egytálétel készíthető belőle. Ráadásul a padlizsán és a paradicsom is rendkívül egészséges zöldségek és nagyjából egy időben be is szerezhetjük őket, ha éppen nem a kertünkből szüreteljük. Érdemes belőlük rendszeresen fogyasztani, mert számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak.
Hagyományos muszaka recept
Hozzávalók az alaphoz:
- 1 db nagyobb padlizsán
- 3 db nagyobb burgonya
- 3 dl olívaolaj
Hozzávalók a raguhoz:
- 60 dkg darát marhahús
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 db babérlevél
- 1 doboz konzerv paradicsom (vagy kb. fél kg friss)
- 5 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 dl vörösbor
- vaj – a sütőforma kikenéséhez
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 evőkanál oregánó
Hozzávalók a besamell mártáshoz:
- 10 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 5 dl meleg tej
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- szerecsendió – ízlés szerint
A görög muszaka elkészítése lépésről – lépésre:
- A padlizsánt mossuk meg és szeleteljük fel fél centis karikákra, sózzuk meg és hagyjuk állni, lecsöpögni.
- A krumplikat pucoljuk meg és szintén vágjuk fél centis karikákra.
- Majd egy deci olajat hevítsünk fel egy serpenyőben és a padlizsán karikák mindkét oldalát süssük puhára. Papírtörlőre szedve itassuk fel róla a felesleges olajat. (Süthetjük sütőben is, akkor kevesebb olajat szív magába.)
- Ha szükséges adjunk hozzá még olajat.
- A krumpli szeleteket is süssük meg benne és szedjük papírtörlőre.
- Majd a hagymákat is pucoljuk meg és a vöröshagymát vagdossuk apróra, a fokhagymát zúzzuk össze.
- Majd egy serpenyőbe tegyünk egy kanál olajat, azon pirítsuk meg a vöröshagymát majd adjuk hozzá a fokhagymát is. 2-3 percig kevergessük, pároljuk.
- Ezután adjuk hozzá a darált húst, és fűszerezzük ízlés szerint. Keverjük össze óvatosan.
- Majd a vörösbort is adagoljuk hozzá és a konzerv paradicsomot, valamint a paradicsompürét is.
- Keverjük össze alaposan és fedő alatt, közepes lángon főzzük 25-30 percig.
- Közben a besamellhez olvasszuk fel a vajat egy edényben, majd óvatosan adagoljuk hozzá a lisztet.
- Alaposan keverjük el és folyamatos keverés mellett adagoljuk hozzá a meleg tejet.
- Keverjük csomómentesre, fűszerezzük ízlés szerint.
- Folyamatos keverés mellett főzzük sűrűre, majd tegyük félre.
- Egy magas falú tepsit vajazzunk ki és az aljára sűrűn egymás mellé tegyük bele a krumpli szeleteket.
- Egyenletesen oszlassuk el rajta a szószt, majd fedjük be a padlizsán karikákkal.
- Erre öntsük rá a besamell mártást és 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt süssük készre.
Ha elkészült, hagyjuk 10 percet hűlni, hogy könnyebben szeletelhessük. Jó étvágyat hozzá!
Muszaka recept:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n
Vissza a kategória cikkeihez