Muszaka

A muszaka egy hagyományos görög étel, mely egyre népszerűbb hazánkban is. Érdemes kipróbálni a szezonban, mert – bár kicsit időigényes – remek egytálétel készíthető belőle. Ráadásul a padlizsán és a paradicsom is rendkívül egészséges zöldségek és nagyjából egy időben be is szerezhetjük őket, ha éppen nem a kertünkből szüreteljük. Érdemes belőlük rendszeresen fogyasztani, mert számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak.

Hagyományos muszaka recept

Hozzávalók az alaphoz:

  • 1 db nagyobb padlizsán
  • 3 db nagyobb burgonya
  • 3 dl olívaolaj

Hozzávalók a raguhoz:

  • 60 dkg darát marhahús
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3 db babérlevél
  • 1 doboz konzerv paradicsom (vagy kb. fél kg friss)
  • 5 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 dl vörösbor
  • vaj – a sütőforma kikenéséhez
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 evőkanál oregánó

Hozzávalók a besamell mártáshoz:

  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dl meleg tej
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • szerecsendió – ízlés szerint

A görög muszaka elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A padlizsánt mossuk meg és szeleteljük fel fél centis karikákra, sózzuk meg és hagyjuk állni, lecsöpögni.
  2. A krumplikat pucoljuk meg és szintén vágjuk fél centis karikákra.
  3. Majd egy deci olajat hevítsünk fel egy serpenyőben és a padlizsán karikák mindkét oldalát süssük puhára. Papírtörlőre szedve itassuk fel róla a felesleges olajat. (Süthetjük sütőben is, akkor kevesebb olajat szív magába.)
  4. Ha szükséges adjunk hozzá még olajat.
  5. A krumpli szeleteket is süssük meg benne és szedjük papírtörlőre.
  6. Majd a hagymákat is pucoljuk meg és a vöröshagymát vagdossuk apróra, a fokhagymát zúzzuk össze.
  7. Majd egy serpenyőbe tegyünk egy kanál olajat, azon pirítsuk meg a vöröshagymát majd adjuk hozzá a fokhagymát is. 2-3 percig kevergessük, pároljuk.
  8. Ezután adjuk hozzá a darált húst, és fűszerezzük ízlés szerint. Keverjük össze óvatosan.
  9. Majd a vörösbort is adagoljuk hozzá és a konzerv paradicsomot, valamint a paradicsompürét is.
  10. Keverjük össze alaposan és fedő alatt, közepes lángon főzzük 25-30 percig.
  11. Közben a besamellhez olvasszuk fel a vajat egy edényben, majd óvatosan adagoljuk hozzá a lisztet.
  12. Alaposan keverjük el és folyamatos keverés mellett adagoljuk hozzá a meleg tejet.
  13. Keverjük csomómentesre, fűszerezzük ízlés szerint.
  14. Folyamatos keverés mellett főzzük sűrűre, majd tegyük félre.
  15. Egy magas falú tepsit vajazzunk ki és az aljára sűrűn egymás mellé tegyük bele a krumpli szeleteket.
  16. Egyenletesen oszlassuk el rajta a szószt, majd fedjük be a padlizsán karikákkal.
  17. Erre öntsük rá a besamell mártást és 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt süssük készre.

Ha elkészült, hagyjuk 10 percet hűlni, hogy könnyebben szeletelhessük. Jó étvágyat hozzá!

Muszaka recept:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n

Vissza a kategória cikkeihez