Lila padlizs√°n

A lila padlizs√°n ‚Äď vagy m√°s n√©ven t√∂r√∂kparadicsom, toj√°sgy√ľm√∂lcs ‚Äď a burgonyaf√©l√©k csal√°dj√°ba tartoz√≥ egyny√°ri n√∂v√©ny, ak√°rcsak a burgonya, a paradicsom vagy a paprika. M√°r √©vezredek √≥ta ismert √©s termesztett n√∂v√©ny, mely vadon nem fordul elŇĎ. Eredetileg D√©lkelet-√Āzsi√°b√≥l sz√°rmazik, de a F√∂ldk√∂zi-tenger mediterr√°n vid√©kein is hamar nagy n√©pszerŇĪs√©gre tett szert. √ćgy v√°lt a g√∂r√∂g √©s az olasz konyha egyik legfŇĎbb alapanyag√°v√°. Haz√°nkba val√≥sz√≠nŇĪleg erd√©lyi k√∂zvet√≠t√©ssel √©rkezett. Erd√©lyben vinete vagy vinetta n√©ven is ismert, szint√©n fontos konyhai alapanyag. ElsŇĎsorban az erd√©lyi padlizs√°nkr√©m nagyon ismert √©s n√©pszerŇĪ, melyet sz√°mos m√≥don k√©sz√≠tenek.

Lilla padlizs√°n

A hagyom√°nyos lila padlizs√°n tartalmaz egy a feh√©r nauzin nevŇĪ n√∂v√©nyi fest√©kanyagot, mely a lila sz√≠n√©√©rt felelŇĎs. A feh√©r padlizs√°nb√≥l ez az anyag hi√°nyzik. Lila sz√≠n√©nek k√∂sz√∂nhetŇĎen kiv√°l√≥ antioxid√°ns. Ez pedig nemcsak a padlizs√°n, de ak√°r a lilahagyma eset√©ben is igaz. Ugyanis a lilahagym√°ban tal√°lhat√≥ antioxid√°nsok a quercetin √©s az antocianin ebben a fajt√°ban tal√°lhat√≥ a legnagyobb mennyis√©gben. Ezek az antioxid√°nsok pedig nagy m√©rt√©kben hozz√°j√°rulnak a r√°kos sejtek n√∂veked√©s√©nek g√°tl√°s√°hoz. Az antocianin adja a z√∂ld√©gek √©s gy√ľm√∂lcs√∂k sz√≠n√©t, √©s √°ltal√°noss√°gban elmondhat√≥, hogy a legs√∂t√©tebb, legerŇĎsebb sz√≠nŇĪ n√∂v√©nyekben t√∂bb tal√°lhat√≥, mint a vil√°gosabbakban.

Padlizs√°n vitamin

A padlizs√°n h√©j√°ban √©s k√∂zvetlen√ľl a h√©j alatti ter√ľleten koncentr√°l√≥dik a benne tal√°lhat√≥ vitaminok nagy r√©sze. Emiatt ‚Äď ha tehetj√ľk ‚Äď mindig h√©jjal egy√ľtt k√©sz√≠ts√ľk. A vitaminok mellett sz√°mos √°sv√°nyi anyagot, √©s a szervezet sz√°m√°ra n√©lk√ľl√∂zhetetlen rostot tartalmaz. R√°ad√°sul nagy r√©sze v√≠z, √©s a kal√≥ria tartalma sem magas, √≠gy kifejezetten beilleszthetŇĎ fogy√≥k√ļr√°s √©trendekbe is. SŇĎt l√©tezik padlizs√°n di√©ta is. Mivel a szezonja nem tart t√ļl hossz√ļ ideig, √©rdemes a szezonban min√©l t√∂bbet fogyasztani belŇĎle. Rendszeres fogyaszt√°s√°val ugyanis sokat tehet√ľnk az eg√©szs√©g√ľnk megŇĎrz√©s√©√©rt.

Lila padlizs√°n jellemzŇĎi

A lila sz√≠nŇĪ v√°ltozatot is vethetj√ľk √ľvegh√°zban √©s szabadf√∂ldben egyar√°nt. Biokertben √©s magas√°gy√°sban is nevelhetŇĎ. Sz√°mos fajt√°ja k√∂z√∂tt vannak hosszabb √©s r√∂videbb teny√©sz idejŇĪek, √≠gy ak√°r a cs√≠r√°z√°st k√∂vetŇĎ √∂t√∂dik-hatodik h√©ten, m√°r sz√ľretelhetŇĎk a term√©sek. √Črdemes t√°rsn√∂v√©nyekkel egy√ľtt vetni, √≠gy megelŇĎzendŇĎ a betegs√©gek, k√°rtevŇĎk kialakul√°s√°t. Vagy legal√°bbis a n√∂v√©nyv√©delem jelentŇĎs cs√∂kkent√©s√©t √°ltaluk. Form√°jukat tekintve a kerekded, toj√°s alak√ļt√≥l eg√©szen hossz√ļk√°sig mindenf√©le megtal√°lhat√≥. A sz√≠n√ľk pedig a vil√°gos lil√°t√≥l, a cirmoson √°t eg√©szen a m√°r-m√°r feket√©be hajl√≥ s√∂t√©tlil√°ig sz√°mos √°rnyalatban megtal√°lhat√≥.

V√°s√°rl√°sa, t√°rol√°sa

A v√°s√°rl√°sa sor√°n ‚Äď ha nem magunk szedj√ľk a kert√ľnkbŇĎl ‚Äď √©rdemes arra figyelni, hogy csak √©p, s√©rtetlen p√©ld√°nyokat vegy√ľnk. Onnan tudjuk, hogy friss, ha a sz√°ra nem barn√°s, s√°rg√°s, hanem z√∂ld, illetve a sz√≠ne f√©nyes, nem matt. Ha megvett√ľk min√©l hamarabb dolgozzuk fel, mivel sok√°ig nem t√°rolhat√≥ el. Azonban remek√ľl le is fagyaszthat√≥, illetve t√©lire ak√°r lekv√°r, befŇĎtt is k√©sz√≠thetŇĎ belŇĎle.

Sz√°mos √©tel kiv√°l√≥ alapanya, mely fŇĪszerez√©vel igaz√°n k√ľl√∂nleges √≠zhat√°sok √©rhetŇĎk el. FŇĎleg a rakott- √©s t√∂lt√∂tt √©telek ismertek, de az ut√≥bbi idŇĎben egyre nagyobb n√©pszerŇĪs√©gnek √∂rvend a grillezett padlizs√°n is. √Črdemes a padlizs√°n receptek k√∂z√∂tt n√©zelŇĎdni, mert biztosan mindenki tal√°l sz√°m√°ra megfelelŇĎt. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n

Vissza a kategória cikkeihez