Tartalomjegyzék
A padlizsános ételek még mindig nem túl népszerűek hazánkban, ennek fő oka a keserű padlizsán íztől való félelem. Pedig a padlizsán nagyon egészséges. Az íze ugyan karakteres, ezáltal megosztó is. Ezért is ódzkodnak tőle sokan, vagy a korábbi negatív tapasztaltok miatt, amit a keserű íz okozott. Pedig a padlizsán hatása a szervezetre igazán jótékony, mivel számos vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz, ráadásul nagy része víz. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Ráadásul alacsony a kalória tartalma, melynek köszönhetően remek kiegészítője lehet fogyókúrás étrendeknek egyaránt, de létezik padlizsán diéta is.
Mi okozza a keserű padlizsán ízt?
Egyes vélemények szerint nem szabad fémmel érintkeznie (vagyis fém késsel ne vágjuk fel), mások szerint ennek semmi köze hozzá.
Az viszont tény, hogy a padlizsán a burgonyafélék családjába tartozik. Emiatt pedig tartalmazza a burgonyában is megtalálható szolanin nevű mérgező alkaloidát. Ez kisebb mennyiségben is mérgező, emiatt a burgonyának bizonyos részeit (csíra, termés, napfény kiváltotta megzöldült gumók) soha ne fogyasszuk el. A csíra környéki részt és a zöld héjat is érdemes vastagon lehámozni és bő vízben főzni meg. A szolanin nagyon kis mennyiségben is okozhat hányingert, hasfájást, puffadást, fejfájást is.
Ugyanez igaz a padlizsán esetében is. Vagyis az éretlen zöld belsejű gyümölcs fogyasztása nem javasolt. Ez viszont nem látszik kívülről, így sokszor csak a felvágást követően szembesülünk bele. Ebben az esetben próbáljuk meg kivágni a zöld – kesernyés ízt adó – részeket.
Mitől lehet még keserű a padlizsán
A padlizsán fajták jellemzően már nem okozzák, köszönhetően a számos nemesítésnek. Azonban nemcsak az éretlen, de a túlérett gyümölcsök – és azok magjai – szintén okozhatnak némi kesernyés ízt. Emiatt érdemes a túlérett példányokat is kerülni és a magjait kiszedni felhasználás előtt.
Hogyan kerüljük el a keserű padlizsánt?
- Próbáljunk megfelelő érettségű termést választani (se nem éretlen, se nem túlérett)
- Ha zöld részei vannak – főleg a héj körül – azokat távolítsuk el.
- Sózzuk be a felhasználás előtt, hagyjuk így állni és csöpögtessük, nyomkodjuk ki.
- Nyersen nem ajánlott a fogyasztása!
Padlizsán felhasználása
Érdemes nem mellőzni ezt a nagyon egészséges gyümölcsöt, mivel számos módon felhasználható. letenni Főleg a padlizsánkrém ismert és népszerű, elsősorban így kerül feldolgozásra. De krémlevesként is számos módon és ízesítéssel készíthető. A padlizsán fűszerezésének köszönhetően pedig különös ízhatások érhetők el. Az utóbbi időszak népszerű ételei a grillezett zöldségek, gyümölcsök. Nem képez ez alól kivételt a padlizsán sem. Érdemes kipróbálni a szezonban mert a grillezett padlizsán vagy cukkini remek körete lehet számos húsfélének, halaknak, sajtoknak egyaránt.
Solanum ‘Jackpot’ – Padlizsán:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n
Vissza a kategória cikkeihez