Grillezett padlizs√°n

A grillezett padlizs√°n rengeteg m√≥don k√©sz√≠thetŇĎ. Nagyon egyszerŇĪen, gyorsan asztalra ker√ľlŇĎ fog√°s. K√©sz√ľlhet s√ľtŇĎben, serpenyŇĎben vagy a kerti grillezŇĎn egyar√°nt. √ćzes√≠thetj√ľk sz√°mos m√≥don, hiszen a padlizs√°n fŇĪszerez√©se adja meg az √≠z√©t igaz√°n. Ugyanis ennek a z√∂lds√©gnek √∂nmag√°ban igaz√°n semleges √≠ze van. A k√ľl√∂nb√∂zŇĎ √©teleknek megfelelŇĎen √≠zes√≠tve azonban remek fog√°sok k√©sz√≠thetŇĎk belŇĎle. √Črdemes ezekkel k√≠s√©rletezni. Ha m√°rtogat√≥st is k√©sz√≠t√ľnk a padlizs√°n mell√©, akkor el√©g azt fŇĪszerezni. Ilyenkor a z√∂lds√©get a s√≥z√°son, borsoz√°son k√≠v√ľl nem sz√ľks√©ges tov√°bb fŇĪszerezni. Figyelj√ľnk a padlizs√°n v√°s√°rl√°sa sor√°n arra, hogy friss, ropog√≥s z√∂lds√©get vegy√ľnk. Ha r√°ncos bŇĎrŇĪ, matt sz√≠nŇĪ, azt m√°r ne vegy√ľk meg.

EgyszerŇĪ grillezett padlizs√°n receptje

Hozzávalók:

 • 4 k√∂zepes padlizs√°n
 • 2 evŇĎkan√°l olaj ‚Äď ol√≠va vagy b√°rmilyen m√°s
 • s√≥ ‚Äď √≠zl√©s szerint
 • bors ‚Äď √≠zl√©s szerint
 • fokhagyma
 • balzsamecet

A grillezett padlizs√°n elk√©sz√≠t√©se l√©p√©srŇĎl – l√©p√©sre:

 1. ElŇĎsz√∂r a grillt k√©sz√≠ts√ľk elŇĎ, hogy mire a z√∂lds√©g elk√©sz√ľl, m√°r lehessen is s√ľtni.
 2. Majd a padlizs√°nokat mossuk meg alaposan, t√∂r√∂lj√ľk sz√°razra, a v√©geit v√°gjuk le √©s a k√≠v√°nt form√°ban szeletelj√ľk fel. Enyh√©n s√≥zzuk meg √©s hagyjuk kicsit √°llni a szeleteket.
 3. Am√≠g kicsepeg k√©sz√≠ts√ľk el hozz√° a p√°cot. Ehhez elŇĎsz√∂r a 2-3 gerezd fokhagym√°t pucoljunk meg, majd nyomjuk √∂ssze √©s tegy√ľk n√©h√°ny evŇĎkan√°lnyi ol√≠vaolajba. Adjunk hozz√° 1-2 evŇĎkan√°l balzsamecetet √©s √≠zl√©s szerinti ŇĎr√∂lt borsot, csak √≥vatosan s√≥zzuk, mivel a padlizs√°nt is bes√≥ztuk.
 4. Majd itassuk fel a nedvess√©get a padlizs√°n szeletekrŇĎl √©s kenj√ľk meg minden oldalukat a fŇĪszeres olajjal √©s tegy√ľk a grillre (vagy serpenyŇĎbe).
 5. 6-8 percig √©rdemes mindk√©t oldalukat s√ľtni.

Kiv√°l√≥ k√∂rete h√ļs√©teleknek, de egy√©b z√∂lds√©gekkel ‚Äď paprika, cukkini, paradicsom, sp√°rga ‚Äď grillezve √∂n√°ll√≥ fog√°sk√©nt is meg√°llja a hely√©t. K√©sz√≠thet√ľnk hozz√° m√°rtogat√≥st, de friss fokhagym√°s bagettel is nagyon finom. K√©sz√≠thetŇĎ serpenyŇĎben, s√ľtŇĎben vagy konyhai grillen is. J√≥ √©tv√°gyat hozz√°!

Grillezett padlizsán batátával és egyéb zöldségekkel:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom