Grillezett padlizsán

A grillezett padlizsán rengeteg módon készíthető. Nagyon egyszerűen, gyorsan asztalra kerülő fogás. Készülhet sütőben, serpenyőben vagy a kerti grillezőn egyaránt. Ízesíthetjük számos módon, hiszen a padlizsán fűszerezése adja meg az ízét igazán. Ugyanis ennek a zöldségnek önmagában igazán semleges íze van. A különböző ételeknek megfelelően ízesítve azonban remek fogások készíthetők belőle. Érdemes ezekkel kísérletezni. Ha mártogatóst is készítünk a padlizsán mellé, akkor elég azt fűszerezni. Ilyenkor a zöldséget a sózáson, borsozáson kívül nem szükséges tovább fűszerezni. Figyeljünk a padlizsán vásárlása során arra, hogy friss, ropogós zöldséget vegyünk. Ha ráncos bőrű, matt színű, azt már ne vegyük meg.

Egyszerű grillezett padlizsán receptje

Hozzávalók:

  • 4 közepes padlizsán
  • 2 evőkanál olaj – olíva vagy bármilyen más
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • fokhagyma
  • balzsamecet

A grillezett padlizsán elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a grillt készítsük elő, hogy mire a zöldség elkészül, már lehessen is sütni.
  2. Majd a padlizsánokat mossuk meg alaposan, töröljük szárazra, a végeit vágjuk le és a kívánt formában szeleteljük fel. Enyhén sózzuk meg és hagyjuk kicsit állni a szeleteket.
  3. Amíg kicsepeg készítsük el hozzá a pácot. Ehhez először a 2-3 gerezd fokhagymát pucoljunk meg, majd nyomjuk össze és tegyük néhány evőkanálnyi olívaolajba. Adjunk hozzá 1-2 evőkanál balzsamecetet és ízlés szerinti őrölt borsot, csak óvatosan sózzuk, mivel a padlizsánt is besóztuk.
  4. Majd itassuk fel a nedvességet a padlizsán szeletekről és kenjük meg minden oldalukat a fűszeres olajjal és tegyük a grillre (vagy serpenyőbe).
  5. 6-8 percig érdemes mindkét oldalukat sütni.

Kiváló körete húsételeknek, de egyéb zöldségekkelpaprika, cukkini, paradicsom, spárga – grillezve önálló fogásként is megállja a helyét. Készíthetünk hozzá mártogatóst, de friss fokhagymás bagettel is nagyon finom. Készíthető serpenyőben, sütőben vagy konyhai grillen is. Jó étvágyat hozzá!

Grillezett padlizsán batátával és egyéb zöldségekkel:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom