Tartalomjegyzék
A főtt padlizsán kevésbé ismert feldolgozási módja ennek az egészséges zöldségnek. Ugyanis a padlizsán leggyakoribb feldolgozási módja sütve történik. Süthetjük serpenyőben vagy sütőben, de az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend a grillezett padlizsán is. Mely számos egyéb zöldséggel grillezve – cukkini, paprika, paradicsom – remek körete húsféléknek, halaknak, sajtoknak egyaránt. Ezek pedig nagyjából egy időben érnek is, így érdemes vegyesen grillezni őket. A sütésen kívül a párolt padlizsán is egy elkésztési mód, bár ez szintén kevésbé alkalmazott eljárás. Bár a párolás mindenképpen kíméletesebb feldolgozási mód, mint a főzés, mivel úgy jobban megmaradnak a hasznos vitaminok, ásványi anyagok.
A padlizsán pedig nagyon egészséges, hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Ráadásul nagy része víz és a kalória tartalma sem magas, így remek kiegészítője lehet fogyókúrás étrendeknek, de létezik padlizsán diéta is.
Főtt padlizsán készítése
Hozzávalók:
- 1 egész padlizsán
- 1-2 gerezd fokhagyma
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- római kömény – ízlés szerint (akár el is hagyható)
Elkészítése lépésről – lépésre:
- A padlizsánt először megmossuk, majd héjával együtt kockákra vágjuk.
- Kevés olajon római köményt pirítunk, majd hozzáadjuk a kockákra vágott padlizsánt is.
- Egy gerezd megtisztított, apróra vágott fokhagymát is adunk hozzá.
- Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint (esetleg fűszerpaprikát is adunk hozzá).
- Majd lefedve kevés vizet alá adva közepes lángon puhára főzzük, pároljuk.
Érdemes mindenképpen héjával együtt feldolgozni, mert a héjában és az az alatti területen találhatók a vitaminok nagyobb koncentrációban. Ha elkészítettük a főtt padlizsánt, az alapja lehet bármely ételnek, de akár önmagában vagy köretként is fogyaszthatjuk. Ízlés szerint tovább is ízesíthető, hiszen a padlizsán fűszerezésével igazán különleges ízhatásokat érhetünk el. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n
Vissza a kategória cikkeihez