Főtt padlizsán  

A főtt padlizsán kevésbé ismert feldolgozási módja ennek az egészséges zöldségnek. Ugyanis a padlizsán leggyakoribb feldolgozási módja sütve történik. Süthetjük serpenyőben vagy sütőben, de az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend a grillezett padlizsán is. Mely számos egyéb zöldséggel grillezve – cukkini, paprika, paradicsom – remek körete húsféléknek, halaknak, sajtoknak egyaránt. Ezek pedig nagyjából egy időben érnek is, így érdemes vegyesen grillezni őket. A sütésen kívül a párolt padlizsán is egy elkésztési mód, bár ez szintén kevésbé alkalmazott eljárás. Bár a párolás mindenképpen kíméletesebb feldolgozási mód, mint a főzés, mivel úgy jobban megmaradnak a hasznos vitaminok, ásványi anyagok.

A padlizsán pedig nagyon egészséges, hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Ráadásul nagy része víz és a kalória tartalma sem magas, így remek kiegészítője lehet fogyókúrás étrendeknek, de létezik padlizsán diéta is.

Főtt padlizsán készítése

Hozzávalók:

  • 1 egész padlizsán
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • római kömény – ízlés szerint (akár el is hagyható)

Elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A padlizsánt először megmossuk, majd héjával együtt kockákra vágjuk.
  2. Kevés olajon római köményt pirítunk, majd hozzáadjuk a kockákra vágott padlizsánt is.
  3. Egy gerezd megtisztított, apróra vágott fokhagymát is adunk hozzá.
  4. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint (esetleg fűszerpaprikát is adunk hozzá).
  5. Majd lefedve kevés vizet alá adva közepes lángon puhára főzzük, pároljuk.

Érdemes mindenképpen héjával együtt feldolgozni, mert a héjában és az az alatti területen találhatók a vitaminok nagyobb koncentrációban. Ha elkészítettük a főtt padlizsánt, az alapja lehet bármely ételnek, de akár önmagában vagy köretként is fogyaszthatjuk. Ízlés szerint tovább is ízesíthető, hiszen a padlizsán fűszerezésével igazán különleges ízhatásokat érhetünk el. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom