Fehér padlizsán

A fehér padlizsán is a burgonyafélék családjába tartozó egynyári növény, akárcsak a burgonya, a paradicsom vagy a paprika. Formája miatt sokfelé hívják tojásgyümölcsnek is. A hagyományos lila padlizsánnal szemben, a fehér nem tartalmazza a lila színért felelős nauzin nevű növényi festékanyagot. Továbbá nem jellemző rá a padlizsán jellegzetesen keserű íze sem. Ráadásul a számos hibrid fajtának köszönhetően kevesebb magot tartalmaznak, és jellemzően kisebb méretűek a termések. Éppen ezeknek a tulajdonságoknak köszönheti, hogy hamar igen nagy népszerűségre tett szert és hangsúlyos lett a kereskedelemben.

Fehér padlizsán jellemzői

Számos hibrid fajtája elérhető a kereskedelemben. Többnyire nem igényelnek támasztékot, mert nem nőnek olyan magasra és a termés átlagos hossza is jellemzően 20-25 cm között van. Formájukat tekintve a kerekded, tojás alakútól egészen hosszúkásig mindenféle megtalálható. Vannak beltéri és kültéri talajművelésre is alkalmasak. Érdemes a magok között válogatni és annak megfelelően vetni, hogy mi a célja a padlizsán vetésének. Figyeljünk arra is, hogy a magokat mindig megbízható helyről beszerezni, ahol lehetőség szerint a kérdéseinkre is választ tudnak adni. A padlizsán vetése biokertben és magaságyásban is lehetséges.

Fehér padlizsán fajták

Bambi F1

Nagyon dekoratív fajta, mely tojás alakú, jellemzően 7-10 dkg körüli tömegű, kiváló ízű fajta. Karózást igényel, mivel ritkán nő 50 cm-nél magasabbra.

Bibo F1

Korai tenyész idejű, már a csírázás után 85-90 nappal szüretelhető.  Ovális formájú, 18-20 cm hosszúságú, 35 dkg körüli tömegű, kiváló ízű fajta. Karózást igényel.

Fehér tojás

Korai tenyész idejű, már a csírázás után 60 nap körül szüretelhető.  Beltéri termesztésre javasolt fajta, mely tojás formájú, 10 cm körüli hosszúságú, 20 dkg körüli tömegű, aromás ízű fajta. Karózást nem igényel.

Gólya

Korai tenyész idejű, már a csírázás után 90-100 nap körül szüretelhető.  Beltéri termesztésre – főleg üvegházakba – javasolt fajta, mely tojás formájú, 10 dkg körüli tömegű, jó ízű fajta. Karózást nem igényel.

Hattyú

Közép tenyész idejű, már a csírázás után 105-110 nap körül szüretelhető.  Hengeres formájú, 20-25 dkg körüli tömegű, 18-20 cm hosszúságú, fűszeres ízű fajta. Magassága nem haladja meg a 70 cm-t. Karózást jellemzően nem igényel.

Pelikán F1

Középszezonbeli tenyész idejű, a csírázás után 115-120 nap körül szüretelhető.  Szár formájú, 20-25 dkg körüli tömegű, 15-18 cm hosszúságú, kiváló ízű fajta. Magassága nem haladja meg a 60 cm-t. Karózást nem igényel. Beltéren és kültéren egyaránt termeszthető.

Úszó jéghegy

Közép tenyész idejű, a csírázás után 1115 nap körül szüretelhető.  Ovális formájú, 18-20 dkg körüli tömegű, 18-20 cm hosszúságú, fűszeres ízű fajta. Toleráns a különböző betegségekkel szemben.

Felhasználása, tárolása

A magok teljes vagy részleges hiánya és mert nem keserű, igazán széles felhasználási köre lehetséges. Kedvelt konyhai alapanyag. Azonban kevesebb ideig tartható el, mint hagyományos lila társai.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom