Cukkinis padlizsánkrém

A cukkinis padlizsánkrém a hagyományos padlizsánkrém feltúrbózása. Vagy fordítva és a cukkinikrémé. Mindegy is, hogy melyik, a lényeg, hogy könnyen elkészíthető, nagyon ízletes krém, mely remek alternatívája lehet a hagyományos, vaj, vajrém variációknak. Ráadásul a padlizsán és a cukkini is nagyon egészséges, hiszen számos vitamin, ásványi anyag és rost található bennük. Ráadásul a nagy részük víz, így fogyókúrás étrendek remek kiegészítői is. Rendszeres fogyasztásukkal sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért, érdemes ezért a szezonban minél többet fogyasztani belőlük. Ráadásul számos módon variálhatók, fűszerezhetők, gazdagíthatók. A fűszerezésüknek köszönhetően pedig igazán különleges ízhatások érhetők el. A cukkinit meg is hámozhatjuk, de ha friss, zsenge nem szükséges.

Egyszerű cukkinis padlizsánkrém recept

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb cukkini
  • 1 közepes padlizsán
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma (lehet lilahagyma is)
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál mustár
  • kevés frissen facsart citrom leve
  • 2 evőkanál majonéz vagy tejföl
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • majoránna – ízlés szerint

A cukkinis padlizsánkrém elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A padlizsánt és a cukkinit alaposan meg kell mosni, majd szárazra törölni és a végeiket le kell vágni. A felületüket villával sűrűn meg kell szurkálni, majd 220 fokra előmelegített sütőben 40-50 percig – ameddig a padlizsán ráncos nem lesz – meg kell sütni.
  2. Közben a hagymákat pucoljuk. meg. A fokhagymát daraboljuk össze.
  3. Ha megsült a padlizsán és a cukkini, hagyjuk kicsit hűlni, majd hámozzuk meg őket.
  4. A húsukat tegyük nagyobb tálba.
  5. Majd reszeljük hozzá a hagymát, és adjuk hozzá a fokhagyma darabokat is, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  6. Botmixerrel pépesítsük, majd adjuk hozzá a tejfölt vagy majonézt, a citrom levét, majorannát ízlés szerint és ezzel is keverjük el alaposan.
  7. Majd tegyük hűtőbe legalább egy fél órára, hogy összeérjenek az ízek.
  8. Ha szükséges fűszerezzük utána.

Friss bagettal vagy meleg pirítóssal az igazi. Jó étvágyat hozzá!

Padlizsánkrém és cukkinikrém is készíthető télire is. Ebben az esetben érdemesebb nagyobb adagot készíteni. A fűszerezése ugyanúgy történik, mint a fentieknél, de majonézt nem adunk hozzá. Az egészet átturmixoljuk a fűszerekkel és előzőleg kifertőtlenített üvegekbe tesszük. A tetejükre kevés olíva olajat csorgatunk. Vizes dunsztba tesszük, felforraljuk és abban hagyjuk kihűlni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom