Tartalomjegyzék
A cukkinis padlizsánkrém a hagyományos padlizsánkrém feltúrbózása. Vagy fordítva és a cukkinikrémé. Mindegy is, hogy melyik, a lényeg, hogy könnyen elkészíthető, nagyon ízletes krém, mely remek alternatívája lehet a hagyományos, vaj, vajrém variációknak. Ráadásul a padlizsán és a cukkini is nagyon egészséges, hiszen számos vitamin, ásványi anyag és rost található bennük. Ráadásul a nagy részük víz, így fogyókúrás étrendek remek kiegészítői is. Rendszeres fogyasztásukkal sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért, érdemes ezért a szezonban minél többet fogyasztani belőlük. Ráadásul számos módon variálhatók, fűszerezhetők, gazdagíthatók. A fűszerezésüknek köszönhetően pedig igazán különleges ízhatások érhetők el. A cukkinit meg is hámozhatjuk, de ha friss, zsenge nem szükséges.
Egyszerű cukkinis padlizsánkrém recept
Hozzávalók:
- 1 nagyobb cukkini
- 1 közepes padlizsán
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb fej vöröshagyma (lehet lilahagyma is)
- 2 evőkanál olaj
- 1 kávéskanál mustár
- kevés frissen facsart citrom leve
- 2 evőkanál majonéz vagy tejföl
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- majoránna – ízlés szerint
A cukkinis padlizsánkrém elkészítése lépésről – lépésre:
- A padlizsánt és a cukkinit alaposan meg kell mosni, majd szárazra törölni és a végeiket le kell vágni. A felületüket villával sűrűn meg kell szurkálni, majd 220 fokra előmelegített sütőben 40-50 percig – ameddig a padlizsán ráncos nem lesz – meg kell sütni.
- Közben a hagymákat pucoljuk. meg. A fokhagymát daraboljuk össze.
- Ha megsült a padlizsán és a cukkini, hagyjuk kicsit hűlni, majd hámozzuk meg őket.
- A húsukat tegyük nagyobb tálba.
- Majd reszeljük hozzá a hagymát, és adjuk hozzá a fokhagyma darabokat is, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- Botmixerrel pépesítsük, majd adjuk hozzá a tejfölt vagy majonézt, a citrom levét, majorannát ízlés szerint és ezzel is keverjük el alaposan.
- Majd tegyük hűtőbe legalább egy fél órára, hogy összeérjenek az ízek.
- Ha szükséges fűszerezzük utána.
Friss bagettal vagy meleg pirítóssal az igazi. Jó étvágyat hozzá!
Padlizsánkrém és cukkinikrém is készíthető télire is. Ebben az esetben érdemesebb nagyobb adagot készíteni. A fűszerezése ugyanúgy történik, mint a fentieknél, de majonézt nem adunk hozzá. Az egészet átturmixoljuk a fűszerekkel és előzőleg kifertőtlenített üvegekbe tesszük. A tetejükre kevés olíva olajat csorgatunk. Vizes dunsztba tesszük, felforraljuk és abban hagyjuk kihűlni.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n
Vissza a kategória cikkeihez